Summa sidvisningar

onsdag 23 mars 2022

Ukrainan sotapakolaisuus ja alttius infektioille, lasten rokotusstatus .Suomen THL hahmottaa tilannetta!

 ( Huom.  Venäläiset pommittavat sairaaloita, synnytyslaitoksia, lääkäreitäkin  lähtee pakolaisten joukossa henkensä edestä,  terveydenhuoltotyöntekijöitä on surmattu ja pakolaisvirroissa on paljon lapsia, evakuaatiokolonnia kidnapataan jajopa  suunnataan  Venäjälle tai heidän autonsa takavarikoidaan ja heitä jätetään  matkan varrelle kävelemään,  ratoja tuhotaan, - kaikkea ei ole edes raportoitu, osa   ihmisiä jää raunioihin, joista pelastuslaitos ei pääse auttamaan esiin- kuolleita on hautaamatta pitkän aikaa jatkuvan tulituksen takia, salamurhaajia on paljon ja käytössään   Venäjällä on viime päivinä  myös   hypersonisia ohjuksia, joiden tuho asuntorakennuksiassa on  suunnaton , kelvolliset asunnot  vähenevät  talo talon tuhon jälkeen ja pakolaismäärät tulevat  lisääntymään).  Ennen pakolaisuutta ihmiset ovat joutuneet olemaan monin paikoin  vajaalla  juomavedellä ja ruoalla, sähköttä, kylmässä, osteassa tai yöpakkasissa,  sulattaneet lumestakin juomavettä.  Lisäksi: maan suurin lääkevarasto on tuhottu täysin ja peruslääkkeistä on ollut muutenkin pulaa jo). 

SUOMEN THL kirjoittaa

Ukrainasta saapuneiden henkilöiden infektiotautien ehkäisy ja rokotukset

Tämä suositus on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille. Siihen on koottu infektioiden torjuntaan sekä rokotuksiin liittyvää tietoa ja toimintaohjeita. 

Ukrainasta saapuvien henkilöiden sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja niiden järjestämisestä voi lukea sosiaali- ja terveysministeriön kuntainfosta. Siinä on kuvattu myös näiden palveluiden järjestämisen säädöspohja ja järjestämisvastuut.
Kuntainfo: Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut Ukrainasta tulleille henkilöille 

Ukrainasta saapuvien henkilöiden infektiotautien seulonta ja torjunta  

Tuhkarokko, vesirokko, virusvälitteiset hengitystieinfektiot ja suolistoinfektiot leviävät helposti väkijoukoissa, jos hygieeniset olot ovat puutteelliset. Lasten riski sairastua infektiotauteihin on samanlainen kuin muilla lapsilla Suomessa. Osa Ukrainasta tulleista lapsista on kuitenkin erityisen alttiita infektiotaudeille esimerkiksi puutteellisen rokotussuojan takia. 

Puutteellinen hygienia ja altistuneiden kartoitus sekä hoidon viivästyminen edistävät myös meningokokin leviämistä; meningokokkitartunnan voi saada myös oireettomalta taudinkantajalta. 

Erityistä huomiota tulee kiinnittää yleisvaarallisten tartuntatautien, kuten tuberkuloosin, tuhkarokon, polion ja kurkkumädän (difteria) mahdollisuuteen ja leviämisen ehkäisemiseen.

Alkuhaastattelu ja alkuterveystarkastus 

Ukrainasta saapuville voidaan tarjota mahdollisuutta terveydentilaa kartoittavaan alkuterveystarkastukseen, seulontatutkimuksiin sekä rokotuksiin. Haastattelun tukena voidaan käyttää turvapaikanhakijoiden alkuterveystarkastusmallia.

Tartuntatautien seulontatutkimuksia voidaan tarjota myös, kun henkilö hakeutuu muusta syystä terveydenhuoltoon. Tutkimukset ovat vapaaehtoisia. 

Kiireellistä hoitoa vaativat terveysongelmat on tärkeää tunnistaa ja hoitaa viiveettä. Pitkäaikaissairauksien hoidon jatkuvuus on myös tärkeää turvata.

Akuutilla kriisillä on laajoja vaikutuksia psyykkiseen vointiin ja mielenterveyteen. Tilanteen kartoittaminen ja perustarpeiden turvaaminen on tällöin tärkeää. 

Alkuterveystarkastuksessa käydään tartuntatautien osalta läpi muun muassa seuraavia asioita: 

  1. oleskelualueet ja olosuhteet ennen muuttoa, pakolaisleiri 
  2. nykyoireet, erityisesti yskä, yskökset, veriyskä, kivut, laihtuminen, kuumeilu, ruokahaluttomuus, ripuli, yöhikoilu  
  3. rokotushistoria, alle 7-vuotiailta mahdollinen BCG-rokotusarpi  
  4. aiemmat sairaudet ja hoidot, muun muassa tuhkarokko, tuberkuloosi, hiv, syfilis ja muut jatkuvaa lääkehoitoa tarvitsevat sairaudet
  5. mahdolliset altistukset tarttuville taudeille, esimerkiksi tuberkuloosia lähipiirissä, pistohuumeiden käyttö, suojaamaton seksi, vankilatausta, seksityö tai seksin ostaminen
  6. nykylääkitys  
  7. pituus ja paino lapsilta 

Lue lisää   (HUOMAA. Oma kommenttini: Vielä ei ole ukrainankielistä kaavaketta  tarjolla.)

Tietoa Ukrainasta saapuvien terveydestä, mielenterveydestä ja hyvinvoinnista koottuna
Ukrainan sota, terveys ja hyvinvointi

Lomakkeet englanniksi  /In English


Lomakkeet venäjäksi /In Russian

Ukrainan sotapakolaisuus ja lemmikkieläimet

 On luonnollista, että lemmikkieläimiä pitää hoittaa hyvin myös sodan päivinä. On oikein että ne pääsevät perheiden mukana matkaan yli rajojenkin.Muta pitäisi pitää se normaali eläinlääkärien tekemä tarkastus ja  antaa tarvitavat rokotukset  eläimille. Varsinkin Suomessa asia on olennainen, koska on  erittäin pitkä metsäraja  Venäjän metsiä vastaan, ja sieltä muutenkin  hiippailee yli  supikoiria, susia, kettuja, villikoiria  jne , koska eihän  metsän villieläimet rajoja  tunnista. Tästä seuraa joskus joitain purkauksia kotieläimiin, vaikka asia onkin hyvin hallinnassa nykyisellään Suomen puolella. Kuitenkin Suomessa varmasti  otetaan lemmikkieläimet  eläinlääkärin kontrolliin  rajojen ylityksessä. Toivon niin.   Joinain vuosina  Suomessa oli oikein supikoiravitsaus, niitä oli kaikilla maanteillä pitkin ja poikin. Oliko ne sitten omaperäisiä vai rajan yli tulleita.  En tiedä.  Yhdestäkin jouduin kysymään ohjeet kunnan  eläinlääkäriltä, mitä tehdä kun  supikoira on ojassa minun kauppamatkani varrella.Pitääkö se viedä näytteeksi? . Hän ilmoitti, että niitä oli  niin paljon joka puolella maanteillä jäänyt autojen alle, että laita muovipussiin ja kuoppaa.  En kyllä kesäkuumalla pystynyt siihen  urotyöhön, mutta joku kylästä oli  käynyt hoitamassa asian,   kun naakat, varikset ja harakat   alkoivat kertyä paikalle.

Hesari kirjoittaa:

Ukrainasta pakolaisten mukana saapuvien lemmikkien pelätään muuttavan peruuttamattomasti suomalaisen marjanpoiminnan

Ukrainalaisten lemmikkien mukana maahan saattaa päätyä ekinokokki-loista ja raivotautia.

Ukrainasta tuodut lemmikit saattavat olla terveysriski Suomelle.

11:27

Ukrainalaisten pakolaisten mukana maahan tulevat lemmikkieläimet lisäävät tautiriskiä Suomessa.

Erityisenä huolena on koirien levittämä raivotauti ja myyräekinokokki-loinen, joka kuuluu heisimatoihin ja aiheuttaa kudosmatotautia.

Ne voivat tarttua myös ihmiseen.

Syynä on EU:n päätös joustaa lemmikkien maahantuontivaatimuksissa Ukrainan sodan takia. Sotaa pakenevien mukana tulevat lemmikit pääsevät EU-maihin nyt poikkeuksellisesti ilman ennakkohakemusta tai lupaa.

Myös Venäjältä voi pakottavassa tilanteessa tulla lemmikin kanssa vastaavalla tavalla Suomeen. Poikkeus ei kuitenkaan koske Venäjän eikä Valko-Venäjän kansalaisia.

Suomessa ei toistaiseksi ole havaittu myyräekinokokkia, toisin kuin monessa muussa Euroopan maassa.

Ekinokokki tarttuu koiraeläimen ulosteen kautta. Ihminen voi saada tartunnan esimerkiksi loista kantavan koiran tai suden ulosteen saastuttamien marjojen tai sienien välityksellä. Ihmisessä ekinokokin toukat muodostavat kudoksissa nestetäytteisiä rakkuloita.

Ihminen ei tartuta ekinokokkia eteenpäin.

Eläinten raivotautia on esiintynyt viimeksi 1990-luvun alussa. Se johtaa kuolemaan ilman nopeaa hoidon aloittamista.

Sosiaalisessa mediassa on liikkunut tietoja, joiden mukaan ekinokokin leviäminen johtaisi siihen, ettei loista saataisi enää hävitettyä Suomesta eikä metsästä poimittuja marjoja saisi syödä keittämättä.

Ruokaviraston tutkimusprofessori Antti Oksanen vahvistaa, että tällainen riski on olemassa.

Ruotsissa, jossa todettiin myyräekinokokkia kymmenisen vuotta sitten, päätettiin kuitenkin marjojen syönnin osalta toisin.

”Sikäläisessä riskinarvioinnissa päädyttiin siihen, että ruotsalaiset voivat turvallisin mielin jatkaa metsämarjojen syömistä keittämättä kuten ennenkin.”

Oksasen mukaan Ruotsin viranomaiset kuitenkin muistuttavat, että sienten ja vihannesten huuhtominen tai keittäminen puhdistaa niistä multajäänteitä ja mahdollisesti tautia aiheuttavia mikro-organismeja.

Suomessa ekinokokkia on tavattu hirvieläimissä ja yksittäisissä tuontihevosissa.

Ekinokokin leviämistä on mahdollista ehkäistä lääkityksellä ja raivotautia rokotteella.

Jos koira ei ole saanut ekinokokkiin tehoavaa heisimatolääkitystä ennen Suomeen saapumista, se on lääkittävä mahdollisimman pikaisesti. Tulli on varannut rajanylityspaikoille loislääkkeitä, joka tulee antaa lemmikille viranomaisen valvonnassa.

Omistajan pitää myös kerätä koiran ulosteet ja hävittää ne talousjätteen mukana vuorokauden ajan lääkkeen antamisen jälkeen.

Lisäksi omistajan pitää olla yhteydessä eläinlääkäriin kolmen vuorokauden sisällä Suomeen saapumisesta. Eläinlääkärissä koira tarvittaessa sirutetaan ja sille annetaan raivotautirokotus.

Rokotuksen jälkeen koira on pidettävä eristettynä muista eläimistä ja ihmisistä 30 vuorokauden ajan.

Lue lisää: Pulja-kissa sai pysyä perheensä rinnalla – Turkulainen Ulriika Sundell muutti pieneläinklinikkansa majapaikaksi lemmikkien kanssa pakeneville ukrainalaisille

Ruokaviraston tietojen mukaan Suomeen on saapunut ukrainalaisten mukana vajaat 90 lemmikkiä. Aivan kaikki lemmikit eivät tule viranomaisten tietoon.

Miten ohjeet tavoittavat maahan tulevat ukrainalaiset?

”Se on kysymys, jota täällä on pohdittu. Olemme informoineet eläinlääkäreitä. Ensi kädessä tulijoita on vastassa Migrin henkilökunta, jolle on jaettu ohjeita”, sanoo eläinten terveyden ja lääkitsemisen -yksikön johtaja Sirpa Kiviruusu Ruokavirastosta.

Hänen mukaansa viranomainen varmistaa kaikista sen tiedossa olevista tapauksista, että lemmikin kanssa maahan tulevat käyvät eläinlääkärin vastaanotolla.