Summa sidvisningar

söndag 29 december 2013

Ruotsin tartuntatautiviraston antama informaatio OTSIKOITA A- P

 A till Ö ( muistiin tämä hyvä  luettelo koska Ruotsin virasto  muuttuu nyt 1.1. 2014 joten  en tiedä löytyykö tätä sitten samana. näin helposti)  29.12. 2014.
Uusi hakulaite löytyy osoitteesta:
 http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/smittskydd-och-sjukdomar/smittsamma-sjukdomar/?letter=ABC#listing
Hakusanavihjeenä  voi käyttää  vanhaa luetteloa, mutta linkki pitää ottaa yltä.  ( Ei pääse tätä tietä!)

A

B

 

C

D

 

E

 

F

 

G

H

I

 

J

 

K

L

M


N


O

A till Ö

P


Ruotsin tartuntatautien viraston informaatiota otsikoita Q-Ö

Uusi hakulaite löytyy osoitteesta:
 http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/smittskydd-och-sjukdomar/smittsamma-sjukdomar/?letter=ABC#listing
Hakusanavihjeenä  voi käyttää  vanhaa luetteloa: 

Q

A till Ö

R


S

T

U


V


W

Y

Å

söndag 15 december 2013

VEKTORI Anopheles- hyttynen, malariahyttynen

http://en.wikipedia.org/wiki/Anopheles
Anopheles hyttynen on pistäessään kuin syöksyhävittäjä asennossa. Suomessa esiintyy Anopheles-hyttystä ehkä muistona menneiltä ajoilta kun Suomessa oli malariaa endeemisenä.

VEKTORI-hyttynen Aedes aegyptii

http://en.wikipedia.org/wiki/Aedes_aegypti
Tämä keltakuumehyttynen välittää muitakin viruksia kuin keltakuumevirusta.
Suomen Wikipediateksti kertoo näin:

Keltakuumehyttynen (Aedes aegypti) on hyttynen, joka levittää pistämällä erityisesti keltakuumetta ja denguekuumetta. Eräs tutkijaryhmä ehdotti äskettäin lajin tieteellisen nimen muuttamista muotoon Stegomyia aegypti (Reinert et al. 2004), mutta tätä ehdotusta ei ole vielä laajasti hyväksytty tiedeyhteisössä.
Lajin voi tunnistaa sen valkoisista kuvioista. Sitä esiintyy tropiikissa sekä ajoittain Yhdysvaltojen kaakkoisosassa, mm. Floridassa.
Keltakuumehyttysen aktiivista aikaa ovat aamun sarastuksen tunnit sekä iltapäivä ja ilta jatkuen pari tuntia pimeäntulon jälkeen. Se lisääntyy seisovissa vesiastioissa ja lammikoissa.

 The yellow fever mosquito, Aedes aegypti is a mosquito that can spread the dengue fever, chikungunya and yellow fever viruses, and other diseases
 

fredag 13 december 2013

Muista punkeista : Amblyomma americanum ja Ixoides scapularis

Paddock C D, Yabsley M I. Ecological Havoc, the Rise of White-Tailed Deer and the Emergence of Amblyomma americanum (tick)- Associated Zoonoses in the United States.
In Wildlife and Emerging Zoonotic Diseases: The Biology, Circumstances and Consequences of Cross-Specis transmission. Springer 2007 . ISBN 978-3-540-70961-9.

Tässä artikkelissaan kirjoittajat  kuvaavat  valkohäntäpeuran  (Odocoileus virginianus)  osuutta  punkkien ilmenemiseen ja punkkivälitteisten tautien esiintymiseen ajan  sekä  eläinten määrän funktiona.   Koska  tuo peuralaatu on hyvin suosittu metsästyskohde, sitä on pyritty lisäämään runsaasti. Toinen eläinlaji, jota myös on paljon metsästetty ja jota myös suositaan  lisättäväksi on villikalkkuna ( Meleagris gallopavo)  Ympäristönmuutosten  vaikutusten myötä näiden peurojen ja villikalkkunoitten  kantojen lisääntyminen on antanut punkkikannoille myös suotuisat laidunnusmaat  ja niitä  arvellaan  myös esiintyvän  ajan myötä runsaammin kuten villiriistaa. .

VALKOHÄNTÄPEURA on myös tuotu Suomeen (Vitsvanshjort).
( Valkohäntäpeura (valkohäntäkauris, Odocoileus virginianus) on Amerikasta kotoisin oleva peurojen alaheimoon kuuluva  hyvin sopeutuvainen hirvieläinlaji.  ( a survival virtuoso!). Se elääihmisen siirtämänä vieraslajina ainakin Karibialla, Suomessa, Tsekissä ja uudessa-Seelannissa. Laji tuotiin Suomeen 1930- ja 1940-luvuilla, ja nykyisin se on alueellisesti tärkeä riistaeläin. Luontaisella esiintymisalueellaan valkohäntäpeurasta tunnetaan kymmeniä alalajeja , jotka poikkeavat toisistaan ulkonäöltään ja kooltaan).
VILLIKALKKUNA ei Suomessa kaiketi ole, sen sijaan on kesyä siipikarjakalkkunaa.Kalkkuna (Meleagris gallopavo) on kanalintuihin kuuluva lintu  joka on peräisin Pohjois-Amerikasta. Nykyisin yleisimmin tunnettu kesykalkkuna polveutuu villikalkkunasta. Villikalkkuna on istutettu Saksaan. Villillä kalkkunalla on kuusi alalajia.Ne poikkeavat toisistaan jonkin verran sekä kooltaan että väriltään, ja ovat kotoisin Pohjois-Amerikan eri osista. Yksi suurikokoisimmista alalajeista on mantereen itäosissa elävä Meleagris gallapavo silvestris, joka voi painaa yli yhdeksän kiloa. Se on väriltään kuparin- ja suklaanruskea Tällä villikalkkunallakin on niitä samoja punkkeja kuin  valkohäntäpeuralla Amerikoissa, jopa niin että punkkia kutsutaan turkey tick- nimellä, kalkkunapunkiksi.

Valkohäntäpeura voi toimia reservoaarina monille  parasiiteille:
  Punkki A. amer. saa  siten veriaterioissa  E. caffeensin, E. Ewingii, B. lonestarii . . Peurassa voi olla myös  A. phagocytophilum tai  epäspesifisiä anaplasmoja . Peurassa voi olla myös siimallisia alkueläinparasiittejä kuten Trypanosoma . . Punkki , joka Amerikassa eniten puree on  juuri Amblyomma americanum," lone star tick".

Kun näitä kahta riistaeläinajia alettiin lisätä , havaittiin että  tämä punkki nimeltä  Amblyomma  americanum  ( lone star tick)  myös lisääntyi samoilla alueilla kuin peurat. .Tällä  "yksitähtisellä" punkilla on valkoinen täplä selässään.
http://www.cdc.gov/stari/disease/

 Punkkien "laiduneläin" valkohäntäperua on havaittu useassa taudissa parasiitin isäntäeläimeksi.

 seuraavissa kuudessa  punkkitaudeissa  avainasemassa olevaksi isäntäeläimeksi:
(1) Ihmisen monosyytti ( tai monosytotrooppinen ) ehrlichiosis (HME)(1986)( Ehrlichia bakteerien aiheuttama: ( Peura on reservoaari E. caffeensis , E. ewingii ja B. kone star - mikro-organismeille).
(2) Ehrlichia ewingii- ehrlichiosis  (Lieväoireinen  ehrlichiosis)
(3) STARI, ( Southern Tick Assosiated  Rash Illness),  punkkiin liittyvä ihottuma , Lymen taudin kaltainen.  Aiheutuu  A. Americanum punkin puremasta.
(4) Lymen tauti  ( Borrelia burgdorferi- spirokeetta,  Ixoides- lajin punkin puremasta)
(5) Ihmisen babesiosis
(6) Ihmisen granulosyyttinen anaplasmosis (HGA) 

Viime vuosisadalla  identifioitiin  ja luonnehdittiin  ensin viisi näistä  punkkivälitteisistä taudeista ja viimeksi  on havaittu sitten   STARI,.  A. Americanum- punkilla on osuutta  vektorina   HME taudissa  ja ehrlichiooseissa sekä Starissa.
 Ixoides . scapularis voi välittää HGA-tautia ja  babesioosista  sekä Lymen tautia.   Näiden punkkilajien alueet ovat toisiaan osittain kattavia.
  • PUNKKI nimeltä Ixoides scapularis   (blacklegged tick) aiheuttaa BABESIOOSI tautia. Tämä  punkki  viihtyy mieluiten pikkujyrsijöissä. 
http://www.cdc.gov/parasites/babesiosis/index.html
Luonnollisesti ei peura ja villikalkkuna ole ainoita, joissa on PUNKKI   A. americanum .
 Luonnollista infektoitumista tapahtuu koiriin, kojootteihin, kaniineihin, kettuihin, makeihin, pesukarhuihin ym. 

 A. americanum punkkiin on assosioitu muitakin mahdollisia patogeenejä, joille se voi olla vektori,  kuten
 tularemiaa välittävä Franciscella tularensis,
Q- kuumetta välittävä Coxiella burnetii,
 Pilkkukuume-  ricketsioosia välittävä Rickettsia parkeri ja mahdollisesti Rickettsia amblyommii.
sekä Lone star virus ( arbovirus 1969).
Panola Mountain Ehrlichia (PME) - bakteeri on märehtijöten sydänsairautta aiheuttava. Tätä PME:tä on voitu eristää peurojen verestä.  Punkki voi  välittää tätä PME myös vuohiin ja peuroihin edelleen.  Tämän PME:n  merkitystä ihmiselle ei vielä tiedetä .

LISTA TICK BORN DISEASES, Punkkiväliteiset taudit
 http://www.cdc.gov/ticks/diseases/index.html

Toinen punkki, jonka alue osittain  kattaa  A. americanum- punkin alueita on Ixoides scapularis, mustajalkainen punkki, blackleggerd tick
 

VERTAA  Suomen punkkiin Ixodes ricinus:Puutiainen.  On hyvä uskaltaa silmäillä vähän pitempään purevaa punkkia, sillä ilmastonmuutos voi tuotaa muitakin lajeja  Pohjolaan.
 http://www.ihotauti.net/puutiainen_pic3.htm


PUNKKI ( tick, fästing) , kuten puutiainen, voi olla taudin välittäjä, vektori.

Punkkeja eli PUUTIAISIA   on maailmassa tietysti paljon. Wikipedian suomalainen teksti on lakoninen. punkit ovat niveljalakisia  (ARTHROPODA) , alajaksoa leukakoulullisia 8Chelicerata) ja alaluokkaa hämähäkkieläimet (Arachnida).  Tästä johtuen  niillä on ne kahdeksan jalkaa kuten hämähäkilläkin.
PUNKKIEN  alaluokka on ACARI.
Suomen punkeista tavataan mainita vain lahko Ixoididae , PUUTIAISET ja heimo Ixoidida. .
Tiedot puutiaisesta lieneekin riittävä Suomen oloissa.

Puutiaiset ( Kuva on wikipediasta)

Puutiaiset
Puutiainen
Puutiainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Leukakoukulliset Chelicerata
Luokka: Hämähäkkieläimet Arachnida
Alaluokka: Punkit Acari
Lahko: Ixodida
Heimo: Puutiaiset Ixodidae
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Puutiaiset Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Puutiaiset Commonsissa
Puutiaiset (Ixodidae)  on PUNKKIEN tunnetuin HEIMO. Se on lahkonsa Ixoidida  ainoa heimo.
 Puutiaisiin  kuuluu noin 900 lajia (Species) , jotka jaetaan noin 18 sukuun (Genus) .
Aikuisilla puutiaisilla on kahdeksan jalkaa. Koiraat ovat mustia, naarailla on punainen vatsapuoli. Niiden muodonmuutosketjussa munasta tulee toukka, siitä nymfi  Sekä nuoruusmuodot että aikuiset imevät verta villieläimistä, kotieläimistä tai joskus myös ihmisistä.

KAIKKI PUUTIAISET eivät kanna viruksia, mutta moni niistä saattaa olla  infektoitunut. 

Puutiaiset saattavat silloin  tartuttaa tauteja purressaan ihmistä. Ne levittävät "punkkivälitteisiä tauteja", kuten
borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta, jänisruttoa ja joitakin muita tauteja.

Viitteet

PUNKKIEN välittämiä tauteja engl tieto CDC 2023

Punkkien välittämiä tauteja CDC.gov  tieto  englanninkielellä

 http://www.cdc.gov/ticks/diseases/index.html

Diseases Transmitted by Ticks

Print

In the United States, some ticks carry pathogens that can cause human disease, including:

  • Anaplasmosis is transmitted to humans by tick bites primarily from the blacklegged tick (Ixodes scapularis) in the northeastern and upper midwestern U.S. and the western blacklegged tick (Ixodes pacificus) along the Pacific coast.
  • Babesiosis is caused by microscopic parasites that infect red blood cells. Most human cases of babesiosis in the U.S. are caused by Babesia microti. Babesia microti is transmitted by the blacklegged tick (Ixodes scapularis) and is found primarily in the northeast and upper midwest.
  • Borrelia mayonii infection has recently been described as a cause of illness in the upper midwestern United States. It has been found in blacklegged ticks (Ixodes scapularis) in Minnesota and Wisconsin. Borrelia mayonii is a new species and is the only species besides B. burgdorferi known to cause Lyme disease in North America.
  • Borrelia miyamotoi infection has recently been described as a cause of illness in the U.S. It is transmitted by the blacklegged tick (Ixodes scapularis) and has a range similar to that of Lyme disease.
  • Bourbon virus infection has been identified in a limited number patients in the Midwest and southern United States. At this time, we do not know if the virus might be found in other areas of the United States.
  • Colorado tick fever is caused by a virus transmitted by the Rocky Mountain wood tick (Dermacentor andersoni). It occurs in the the Rocky Mountain states at elevations of 4,000 to 10,500 feet.
  • Ehrlichiosis is transmitted to humans by the lone star tick (Ambylomma americanum), found primarily in the southcentral and eastern U.S.
  • Heartland virus cases have been identified in the Midwestern and southern United States. Studies suggest that Lone Star ticks can transmit the virus. It is unknown if the virus may be found in other areas of the U.S.
  • Lyme disease is transmitted by the blacklegged tick (Ixodes scapularis) in the northeastern U.S. and upper midwestern U.S. and the western blacklegged tick (Ixodes pacificus) along the Pacific coast.
  • Powassan disease is transmitted by the blacklegged tick (Ixodes scapularis) and the groundhog tick (Ixodes cookei). Cases have been reported primarily from northeastern states and the Great Lakes region.
  • Rickettsia parkeri rickettsiosis is transmitted to humans by the Gulf Coast tick (Amblyomma maculatum).
  • Rocky Mountain spotted fever (RMSF) is transmitted by the American dog tick (Dermacentor variabilis), Rocky Mountain wood tick (Dermacentor andersoni), and the brown dog tick (Rhipicephalus sangunineus) in the U.S. The brown dog tick and other tick species are associated with RMSF in Central and South America.
  • STARI (Southern tick-associated rash illness) is transmitted via bites from the lone star tick (Ambylomma americanum), found in the southeastern and eastern U.S.
  • Tickborne relapsing fever (TBRF) is transmitted to humans through the bite of infected soft ticks. TBRF has been reported in 15 states: Arizona, California, Colorado, Idaho, Kansas, Montana, Nevada, New Mexico, Ohio, Oklahoma, Oregon, Texas, Utah, Washington, and Wyoming and is associated with sleeping in rustic cabins and vacation homes.
  • Tularemia is transmitted to humans by the dog tick (Dermacentor variabilis), the wood tick (Dermacentor andersoni), and the lone star tick (Amblyomma americanum). Tularemia occurs throughout the U.S.
  • 364D rickettsiosis (Rickettsia phillipi, proposed) is transmitted to humans by the Pacific Coast tick (Dermacentor occidentalis ticks). This is a new disease that has been found in California.

onsdag 11 december 2013

Mycobacterium Bovis, naudan tuberkuloosi

MV Palmer kirjoitti artikkelin "Tuberculosis: A Reemerging Disease at the Interface of Domestic Animals and Wildlife  (2007)
 In:  Wildlife and Emerging Zoonotic Diseases: The Biology, Circumstances of Cross-Species transmission. Springer  ISBN 978-3-540-70961-9.

Artikkeli löytyy netistä:
 http://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-3-540-70962-6_9#page-1

Artikkeli valaisee  kotikarjan ja villieläinten   interfaasia  M. bovis - tubibakteerin suhteen. Villieläimien puolella piilee sen endeemisiä  reservoaareja  maapallolla.
 Kun karjan laitumet  sttumoisin  asetetaan sellaisiin paikkoihin, missä  nämä  rajat ylittyvät-  hoidetun karjan ja villieläinten  liikkumisten alueet -  voi tapahtua karjan  tuberkuloosin ilmenemistä.  Sentakia on ollut tärkeää tutkia villieläimistä mahdolliset M. Bovis- endeemiset esiintymät.
Englannissa  on mäyrä (badger, grävling)  ollut ongelmana, Uudessa Seelannissa sinne tuotu  vieras turkiseläinlaji kettukusu (brushtailed possom,  pungräv) , ja Amerikassa  eräät metsäpeurat lähinnä ( deer- art,   någon rådjur- älg-djur-art, joita voidaan metsästää riistana. 

TBC rokote, BCG ja uudet rokoteet

Rokote tuberkuloosia vastaan
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24304353

 LÄHDE:
Infect Disord Drug Targets. 2013 Dec 1. [Epub ahead of print]  Tuberculosis Vaccines: Hopes and Hurdles.
Maharishi Arvind College of Pharmacy, Jaipur, Rajasthan 302 023, India.

TIIVISTELMÄ (Abstract)

  •  Tuberkuloosi on edelleen    vakavimpia kansanterveysongelmia kautta maailman. Köyhissä ja kehitysmaissa, erityisesti subsahara-alueella,  se on  pääkuolinsyitä  saattaen myös kombinoitua ihmisen immuunivajeviruksen (HIV)
Tuberculosis (TB) remains as one of the most serious public health problems worldwide. It is one of the main causes of death in poor and developing countries, especially in subSaharan Africa, where it may be associated with the human immunodeficiency virus (HIV).
  •  On arvioitu, että kolmasosa maailman vestöstä on infektoitunut Mtb bakteerilla ja  vuonna 2011 ilmeni uusia tuberkuloositapauksia  8.7 miljoonaa ja tuberkuloosiin kuoli 1.4 miljoonaa ihmistä.
 It has been estimated that one third of the world population is infected by Mycobacterium tuberculosis (Mtb), and there were about 8.7 million new TB cases, and about 1.4 million yearly deaths due to TB in 2011.
  • Nykyinen  tuberkuloosin hoito on DOTS , mutta on myös komplianssin puutetta, mikä aiheuttaa reseitenssin lisääntymistä. 
 DOTS is the currently used drug therapy in TB but there is noncompliance which results in emergence of resistance. 
 http://www.who.int/topics/tuberculosis/en/

The Stop TB Strategy
Six-point WHO strategy building on the successes of DOTS
  •   Ainoana lisensöitynä TB rokotteena toimii edelleen  BCG ( Bacille Calmette Querin), joka on johdettu naudan tuberkuloosibakteerista Mycobacterium bovis , mutta sitä ei suositella HIV- infektoituneille vauvoille.
Bacille Calmette Guérin (BCG), an attenuated vaccine derived from Mycobacterium bovis, is the only licensed TB vaccine, but not recommended in HIVinfected infants.
  •  Kliiniseen kokeiluun asti on päässyt 14 rokotekandidaattia  ja 35 rokotekandidaattia on keksitty ja niitä on prekliinisessä kehittelyssä.  Mycobacterium indicus pranii (Mw, MIP) ja M. vaccae ovat  faasin III kliinisissä kokeissa  ja Intian  lääkekontrolli on  lisensöinyt MIP- rokotteen ihmiskäyttään Intiassa.
There are 14 vaccine candidates that have entered clinical trials and over 35 candidates in discovery and preclinical development. Mycobacterium indicus pranii [Mw; MIP] and M. vaccae are in phase III clinical trial and the Drug Controller of India licensed MIP for human use in India.