https://www.duodecimlehti.fi/duo15036#top-wrapper
Korvatulehdus miliaarituberkuloosin harvinaisena ilmentymänä ja paradoksaalisen reaktion aiheuttama mahalaukun haavauma kuolinsyynä
Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim
2019;135(15):1403-7
Jouni Hedman, Ekaterina Musatova ja Tuula Vasankari
Tuberkuloosi on edelleen maailman tappavin infektiotauti. Joka kolmannen maapallon asukkaan arvellaan olevan Mycobacterium tuberculosis -bakteerin infektoima. Suomessa todetaan nykyisin noin 250 uutta tapausta vuodessa, ja noin 30 % tapauksista on keuhkojen ulkopuolisia tautimuotoja. Korvatuberkuloosi on erittäin harvinainen tauti. Kuvaamme miliaarituberkuloositapauksen, jossa potilaalla oli myös ulko- ja välikorvatulehdus. Asianmukaisesta lääkehoidosta huolimatta potilas menehtyi mahahaavaan, jonka kudosnäytteen histologisesta löydöksestä diagnosoitiin tuberkuloosi.
Tuberculosis of the ear as a rare manifestation of miliary tuberculosis and a fatal perforated stomach ulcer due to paradoxal reaction
Tuberculosis remains the deadliest infection in the world. Every third human is infected by Mycobacterium tuberculosis (LTBI). In Finland nowadays about 250 new cases are diagnosed each year, about 30% of them being extrapulmonary tuberculosis. Tuberculosis of the ear is an extremely rare disease. We present a patient case with miliary tuberculosis involving a manifestation of external and media otitis. In spite of adequate tuberculosis treatment with a 4-drug regimen, the patient died because of a perforated stomach ulcer, in which the histological examination was diagnostic for tuberculosis.
Ehkäisevästä toiminnasta, diagnostiikasta ja hoidosta huolimatta tuberkuloosi on edelleen tärkeä globaali terveysongelma. Vuodesta 2000 alkaen on onnistuttu estämään noin 54 miljoonaa tuberkuloosikuolemaa, mutta tuberkuloosi on edelleen tappavin infektiotauti maailmassa (1). Tuberkuloosikuolemien määräksi on arvioitu enintään kolme miljoonaa vuodessa. Vuonna 2017 tautiin tiedetään kuolleen 1,6 miljoonaa ihmistä, joista 300 000 oli HIV-positiivisia. Kymmenen miljoonaa ihmistä sairastuu maailmassa vuosittain tuberkuloosiin (1).
Maailman väestöstä jopa joka kolmannen arvellaan olevan M. tuberculosis -bakteerin infektoima (latentti tuberkuloosi-infektio, LTBI). Taudin leviämiseen ja kuolleisuuteen johtavia tekijöitä ovat köyhyys, hoidon puute, lisääntyvä lääkeresistenssi, diabetes, huumeiden ja alkoholin käyttö sekä samanaikainen HIV-infektio (2). Yli 90 % uusista tapauksista ja kuolemista esiintyy köyhissä maissa. Kehitysmaissa ilmaantuvuus on noin 200/100 000 henkeä vuosittain. Euroopassa se on vastaavasti 13/100 000 elintason paranemisen sekä rokotusten ja tehokkaan lääkehoidon ansiosta (3).
Suomessa tuberkuloosin ilmaantuvuus väheni 1900- ja 2000-luvuilla. Nykyisin ilmaantuu noin 250 uutta tapausta vuodessa eli vuosittainen ilmaantuvuus on alle 5/100 000 (3-5). Kuten muissakin pienen ilmaantuvuuden maissa, myös Suomessa todetuista keuhkotuberkuloositapauksista noin 10-20 % johtaa potilaan kuolemaan (5). Noin 30 %:ssa todetuista tapauksista kyseessä on keuhkojen ulkopuolinen tuberkuloosi (3).
Korvatuberkuloosi on hyvin harvinainen länsimaissa ainakin kantaväestön keskuudessa. Saksalaistutkimuksen mukaan kaikista korvainfektioista alle 0,1 % johtuu tuberkuloosista (2,6).
Paradoksaaliseksi reaktioksi kutsutaan tilannetta, jossa asianmukaisesta lääkehoidosta huolimatta potilaan yleistila heikkenee ja tuberkuloosi etenee nopeasti (7). Paradoksaalinen reaktio voi ilmentyä uusina vaurioina keuhkoissa, imusolmukkeissa, aivoissa tai muissa elimissä. Nykyisin vain 1,6 %:ssa kaikista tuberkuloositapauksista tautia todetaan maha-suolikanavassa, ja suolen puhkeama on erittäin harvinainen komplikaatio. Japanissa on kuvattu paksusuolen puhkeamaan johtanut paradoksaalinen reaktio (8).
Kuvaamme diagnostisesti vaikean potilastapauksen, jossa tauti levisi poikkeavasti keuhkojen ulkopuolelle ja mahalaukun puhkeaminen johti asianmukaisen hoidon aikana potilaan kuolemaan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar