Ruotsin tartuntatautien virasto kertoo seuraavaa uutisissaan
http://www.smi.se/nyhetsarkiv/2013/botulism-bland-heroinister-i-norge/
Heroinisteilla Norjassa on havaittu botulismia.
kuusi henkilöä, jotka ovat otaneet heroiiniruiskeen, useimmat heistä lihaksensisäisesti,, ovat saaneet kontaminoidusta heroiinista botulismin. Sellaista heroiinia liikkunee Oslon alueella. Ei ole tiedossa miten laajalti on levitetty tällaista sastunutta heroiinia ja uusia botulismi tapauksia mahdollsiesti tulee.
SITAATTI:
Botulism bland heroinister i Norge
I Norge
har sex personer som injicerat heroin smittats av sårbotulism.
Smittkällan tros vara förorenat heroin och Folkhälsomyndigheten i Norge
varnar för förorenat heroin som kan vara i omlopp i Osloområdet.
Samtliga fall har rapporterats i samband med injicering av heroin och
de flesta har injicerat heroinet i muskeln (intramuskulär injektion).
Alla smittade bor i Osloregionen.Okänd spridningDet är okänt hur det förorenade heroinet har spridit sig geografisk och ytterligare fall kan därför inte uteslutas.
Läs mer: Norska Folkehelseinstituttet
- Asia on syytä noteerata sen takia, että botuliinitoksiini kuuluu biologisten aseitten joukkoon, kuten myös narkotika. Varsinkin heroiinilla on ainakin aiemmin surmattu väkeä esim Israelissa. Jos heroiini vielä on botuliinitoksiinilla kontaminoitua on kyseessä todella tappotarkoitus, sillä botuliinitoksiinien joukosta löytyy maailman tappavimpia aineita.
BOTULISMUKSEN historiasta saksalaisesta Gross Jahnin kirjasta maininta (1966).
Botulinustoksiinimyrkytys kehittyy epähygieenisesti käsitellyistä säilykkeistä tietyissä olosuhteissa ja se aiheuttaa ihmisellä blokin hermolihasimpulssien kulussa.
Ensimmäinen taudinkuvasu tehtiin 1820 ( Justinius Kerner). Aiheuttajan löysi van Ermengem vuonna 1896. Bakteeri on grampositiivinen sauva, tekee itiöitä. Kasvuvaatimus on anaerobisuus. Itiöitten lämmönsieto on epätavallisen hyvä Myrkytyksiä aiheutata lähinnä toksiinit A, B ja E, harvemmin C ja D. Botulinumbakteeria esiintyy kautta maailman ja lähinnä eläimissä se aiheuttaa tuhoja. ihmisten sairastuminen on harvinaisempaa. Tässä ei ole kyse infektiosta vaan intoksikaatiosta, myrkkyvaikutuksesta, jonka nuo erittäin pahat toksiinit aiheuttavat. Jos säilöttäviin purkkeihin joutuu itiöitä ja kuumennus on riittämätön, tapahtuu itämistä ja hapettomassa tilassa ja tietyn pH:n vallitessa muodostuu näitä toksiineja. Jo 10 mikrogrammaa toksiinia voi olla ihmisille kohtalokas määrä. Latenssiaika myrkyn tulosta kehoon on muutama tunti: päänsärkyä, oksennuksia, silmäterien laajentuminen ja akkommodaatiokyvyn lamaantuminen. Silmälihakset lamaantuvat, tulee kaksoiskuvia, luomet alkavat riippua ( ptosis), limakalvot kuivuvat ja nielemisvaikeuksia tulee, koska nielun ja ruokatorven lihakset lamaantuvat; iho kylmenee ja tulee kuivaksi ja pulssi vaimenee. Hengityslamaus tai aspiraatiopneumonia on menehtymisen syy.
- Miten SMI kertoo C. botulinus bakteerista ja sen toksiineista nyt 2014.? Asetan tään nettiosoitteen.
Miten botulismia hoidetaan nykyään ? (Ruotsin tekstistä suomennosta)
- Antibiootti ei auta, koska kyse ei ole bakteeri-infektiosta, vaan kyse on sen itiöitten itämisessä kehittyvistä toksiineista elintarvikkeessa. ANTITOKSIINIA voidaan antaa vastamyrkkynä, mutta oireitten hoito on tärkeinä, kuten hengityskoneen käyttö ( respiraattori). Diagnoosia vahvistaa kliinisen kuvan lisäksi elintarvikkeesta, verestä ja/tai ulosteesta osoitettu toksiini tai bakteerin viljeleminen elintarvikkeesta.
Antibiotika hjälper inte eftersom symtomen orsakas av toxinet. Motgift kan ges i form av antitoxin, men det är behandlingen av symtomen, t.ex. med respirator, som är viktigast.
Diagnosen misstänks oftast utifrån den kliniska bilden. Den kan verifieras genom att toxin påvisas i livsmedel, blod och/eller avföring eller att bakterien odlas fram från livsmedlet.
Yleisesti ennalta ehäiseviä toimenpiteitä
- Profylaksian on perustuttava asianmukaiseen säilöntätekniikkaan.
- Kotonasäilöttyjä vihanneksia on keitettävä yli kolme minuuttia.
- Savulohelle ja vastaaville tuotteille on pidettävä matalaa säilytyslämpötilaa eikä saa kulua liian pitkää aikaa siitä päivämäärästä, jolloin elintarviketta on paras käyttää
Allmänt förebyggande åtgärder
Profylaxen måste bygga på:- adekvat konserveringsmetodik (se ovan),
- kokning av hemkonserverade grönsaker i mer än tre minuter
- låg förvaringstemperatur och inte för lång "bäst före tid" för rökt lax och liknande produkter.
Något vaccin mot botulism finns ej.
KATSO MYÖS SUOMEN oma THL.fi teksti botulismista."Jo yksikin tapaus katsotaan epidemiaksi".
http://www.thl.fi/fi_FI/web/infektiotaudit-fi/botulismi
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar