Summa sidvisningar

fredag 15 november 2013

Botulismia Oslossa narkomaanien joukossa

  http://www.who.int/csr/delibepidemics/disease/en/

Ruotsin tartuntatautien virasto kertoo seuraavaa  uutisissaan
 http://www.smi.se/nyhetsarkiv/2013/botulism-bland-heroinister-i-norge/

Heroinisteilla Norjassa on havaittu botulismia.
kuusi henkilöä, jotka ovat otaneet heroiiniruiskeen, useimmat heistä lihaksensisäisesti,, ovat saaneet kontaminoidusta heroiinista  botulismin. Sellaista heroiinia liikkunee Oslon alueella.  Ei ole tiedossa  miten laajalti  on levitetty tällaista  sastunutta heroiinia ja uusia botulismi tapauksia mahdollsiesti tulee.

SITAATTI:

Botulism bland heroinister i Norge

I Norge har sex personer som injicerat heroin smittats av sårbotulism. Smittkällan tros vara förorenat heroin och Folkhälsomyndigheten i Norge varnar för förorenat heroin som kan vara i omlopp i Osloområdet.
Samtliga fall har rapporterats i samband med injicering av heroin och de flesta har injicerat heroinet i muskeln (intramuskulär injektion). Alla smittade bor i Osloregionen.
Okänd spridningDet är okänt hur det förorenade heroinet har spridit sig geografisk och ytterligare fall kan därför inte uteslutas.
Läs mer: Norska Folkehelseinstituttet

  • Asia on syytä noteerata sen takia, että botuliinitoksiini kuuluu biologisten aseitten joukkoon, kuten myös  narkotika.  Varsinkin heroiinilla on   ainakin aiemmin surmattu  väkeä esim Israelissa.  Jos  heroiini vielä on botuliinitoksiinilla kontaminoitua  on  kyseessä todella  tappotarkoitus, sillä  botuliinitoksiinien joukosta löytyy maailman tappavimpia aineita. 

BOTULISMUKSEN historiasta saksalaisesta Gross Jahnin kirjasta maininta  (1966).

Botulinustoksiinimyrkytys  kehittyy  epähygieenisesti käsitellyistä säilykkeistä tietyissä olosuhteissa   ja  se aiheuttaa ihmisellä blokin  hermolihasimpulssien kulussa.
Ensimmäinen  taudinkuvasu tehtiin 1820 ( Justinius Kerner). Aiheuttajan löysi van Ermengem vuonna  1896.  Bakteeri on grampositiivinen sauva, tekee itiöitä. Kasvuvaatimus on anaerobisuus. Itiöitten  lämmönsieto  on epätavallisen hyvä Myrkytyksiä aiheutata lähinnä toksiinit A, B ja E, harvemmin C ja D.  Botulinumbakteeria esiintyy kautta maailman ja lähinnä eläimissä se aiheuttaa tuhoja. ihmisten sairastuminen on harvinaisempaa. Tässä ei ole kyse infektiosta vaan intoksikaatiosta, myrkkyvaikutuksesta, jonka nuo erittäin pahat toksiinit aiheuttavat.  Jos  säilöttäviin  purkkeihin joutuu itiöitä ja kuumennus on riittämätön, tapahtuu itämistä  ja hapettomassa  tilassa   ja tietyn pH:n vallitessa  muodostuu  näitä toksiineja.  Jo  10 mikrogrammaa  toksiinia voi olla ihmisille kohtalokas määrä.   Latenssiaika myrkyn tulosta kehoon on muutama tunti: päänsärkyä, oksennuksia, silmäterien laajentuminen ja akkommodaatiokyvyn lamaantuminen. Silmälihakset lamaantuvat, tulee kaksoiskuvia, luomet alkavat  riippua ( ptosis), limakalvot kuivuvat ja nielemisvaikeuksia tulee, koska nielun ja ruokatorven lihakset lamaantuvat; iho kylmenee ja tulee kuivaksi ja pulssi vaimenee. Hengityslamaus tai aspiraatiopneumonia on  menehtymisen syy.

  • Miten SMI  kertoo  C. botulinus bakteerista ja sen toksiineista nyt 2014.? Asetan tään nettiosoitteen.
 http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/botulism/

Miten botulismia hoidetaan nykyään ? (Ruotsin tekstistä suomennosta)

  •  Antibiootti ei auta, koska kyse ei ole  bakteeri-infektiosta,  vaan kyse on  sen itiöitten itämisessä  kehittyvistä toksiineista elintarvikkeessa.  ANTITOKSIINIA voidaan antaa  vastamyrkkynä, mutta  oireitten hoito on tärkeinä, kuten  hengityskoneen käyttö ( respiraattori). Diagnoosia vahvistaa kliinisen kuvan lisäksi  elintarvikkeesta, verestä ja/tai ulosteesta  osoitettu toksiini tai  bakteerin viljeleminen elintarvikkeesta.

Antibiotika hjälper inte eftersom symtomen orsakas av toxinet. Motgift kan ges i form av antitoxin, men det är behandlingen av symtomen, t.ex. med respirator, som är viktigast.
Diagnosen misstänks oftast utifrån den kliniska bilden. Den kan verifieras genom att toxin påvisas i livsmedel, blod och/eller avföring eller att bakterien odlas fram från livsmedlet.
  • Yleisesti  ennalta ehäiseviä toimenpiteitä 

  1. Profylaksian on perustuttava asianmukaiseen  säilöntätekniikkaan.
  2. Kotonasäilöttyjä vihanneksia on keitettävä yli kolme minuuttia.
  3. Savulohelle  ja vastaaville tuotteille  on pidettävä matalaa säilytyslämpötilaa eikä saa kulua liian pitkää aikaa  siitä päivämäärästä, jolloin   elintarviketta on paras käyttää

Allmänt förebyggande åtgärder

Profylaxen måste bygga på:
  • adekvat konserveringsmetodik (se ovan),
  • kokning av hemkonserverade grönsaker i mer än tre minuter
  • låg förvaringstemperatur och inte för lång "bäst före tid" för rökt lax och liknande produkter.
Vid hantering av rökt fisk bör den färdigrökta fisken kylas snabbt till +4°C. Förvaring av vacuumförpackad fisk bör ske vid högst +4°C, och hållbarhetstiden bör ej överstiga tre veckor.Vid inläggning av sill och gravning av fisk är det viktigt att recepten följs exakt. Salt får t.ex. inte bytas mot mineralsalt (typ Seltin). Styrkan på ättikslag får inte minskas. Mer fisk får inte läggas in än vad som angetts i receptet.
Något vaccin mot botulism finns ej.

KATSO MYÖS SUOMEN  oma  THL.fi  teksti botulismista."Jo yksikin tapaus katsotaan epidemiaksi".
 http://www.thl.fi/fi_FI/web/infektiotaudit-fi/botulismi


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar