Daniel Bremellin väitöskirjan IV osatyö on seuraava:
Oral doxycycline for Lyme neuroborreliosis (LNB) with symptoms of encephalitis, myelitis, vasculitis or intracranial hypertension.
Suun kautta otettu doksisykliini Lymen neuroborrelioosissa, jossa on oireina aivotulehdus enkefalitti, myeliitti, vaskuliitti ( verisuonistotulehdus), tai kallon sisäinen paineennousu ( intrakraniaali hypertension). (D. Bremell et L. Dotevall, 2014, Göteborgin Yliopisto).
TAUSTA:
Amerikkalaisten ja eurooppalaisten ohjeiden mukaan keskushermosto-oireisen Lymen neuroborrelioosin (LNB) hoitosuosituksena on suonen sisäinen ceftriaxoni Perifeerisoireiseen (PNS) Lymen neuroborrelioosin hoidossa katsotaan suonen sisäisen ceftriaxonin ja suun kautta otetun doksisykliinin olevan yhtä tehokkaita hoitoja. Tässä osatyössä oli tarkoitus punnita suun kautta otetun doksisykliinin tehokkuutta keskushermosto (CNS) -oireisessa Lymen neuroborrelioosissa.
METODI:
Tutkimukseen kuului Lymen neuroborrelioosipotilaita vuosilta 1990- 2012 Sahlgrenskan yliopistollisen sairaalan infektiotautien osastolta. Heiltä oli otettu aivoselkäydinnäyte ennen hoitoa ja hoidon jälkeen. Tutkimus oli retrospektiivinen. Surrogaattimerkitsijänä käytettiin aivoselkäydinnesteen solujen määrää mitattuna ennen hoitoa ja hoidon jälkeen. Vertailtiin solumäärän laskua potilailla, joilla oli keskushermosto-oireita (CNS) ja potilailla, joilla oli perifeerisen hermoston oireita (PNS) .
TULOKSET:
Tutkimukseen sisällytettiin keskushermosto-oireisia LNB-potilaita 26 ja perifeerisoireisia LNB-potilaita 115. Aivoselkäydinnesteen mononukleaaristen solujen vähenemisessä ei ollut merkitsevää eroa ryhmien välillä. Kaikki keskushermosto-oireiset LNB-potilaat osoittivat huomattavaa kliinistä paranemista hoidon jälkeen, vaikka seuranta-ajan jälkeen olikin 62 %:lla vielä oireita jäljellä.
YHTEENVETO:
Suun kautta otettu doksisykliini johti samanlaiseen aivoselkäydinnesteen mononukleaaristen solujen vähenemään Lymen neuroborrelioosia potevilla keskushermosto-oireisilla (CNS) potilailla kuin niilläkin, joilla oli perifeerisen hermojärjestelmän oireistoa (PNS). Tulokset viittaavat siihen, että Lymen neuroborrelioosissa on suunkautta otettu doksisykliini tehokasta katsomatta oireitten vakavuusasteeseen.
JOHDANTO-OSASSA
mainitaan tavallisimpina eurooppalaisen Lymen borrelioosin (LNB) oireina kivulias meningoradikuliitti (Garin-Boujadoux-Bannwarth syndroma) ja kasvohermohalvaus ( facial nerve palsy). Näitä oireita pidetään pääasiallisina perifeerisen hermojärjetelmän oireina (PNS, Peripheral Nervous System), vaikkakaan patologisten muutosten tarkkaa sijaintikohtaa ei ole vielä pystytty lopullisesti määrittelemään.
Oireet, jotka johtuvat keskushermoston (CNS, Central Nervous System) puolelta, ovat epätavallisempia ja niiden tarkkaa insidenssiäkään (esiintymistiheyttä) ei tiedetä.
Tiedetään,että Borrelia burgdorferi-spirokeetta aiheuttaa keskushermostossa (CNS) enkefaliittia (aivotulehdusta), segmentaalista myeliittiä, vaskuliittia (verisuoniston tulehdusta) ja kallonsisäisen paineen nousua ( intrakraniaalista hypertensiota) .
Näiden harvinaisten patologisten tilojen kliinisinä oireina esiintyy mm seuraavaa:
ataxia, paraparesis, sfinkterin toiminnahäiriöitä, Parkinsonismin kaltaisia oireita, sekavuutta ( confusion) ja vaikeanasteista kognitiivista huononemista (severe cognitive impairment).
Vaikeaoireinen Lymen neuroborrelioosi ja oireiden myöhäinen esiintyminen eivät ole suotuisia seikkoja lopputuloksen suhteen, vaikkakaan ei ole kontrolloituja tutkimuksia erilaisista hoitolinjoista tai keskushermosto-oireisen Lymen neuroborrelioosin läpikäyneiden jälkitaudeista.
DIAGNOOSI perustuu anamneesiis ( sairaushistoriaan) ja kliiniseen tietoon sekä aivoselkäydinnesteen analyysiin.
Aivoselkäydinnesteen mononukleaaristen solujen pitoisuudet: Pitoisuudet laskevat hoidon alkamisen jälkeen ja lasku on jyrkkää ensimmäisinä viikkoina ja sitten solumäärän lasku tasoittuu ajan suhteen logaritimisesti (Tätä siis käytetään hoidon tehon surrogaattimerkitsijänä).
Eurooppalaisohjeitten mukaan vain perifeerisiä oireita (PNS) ilmentävää Lymen neuroborrelioosia hoidetaan joko suun kautta otetulla doksisykliinillä tai laskimoon annetulla keftriaxonilla 14 päivää (= kaksi viikkoa) . Keskushermosto-oireisessa (CNS) Lymen neuroborrelioosissa ensisijainen hoitotapa on laskimoon annettu keftriaxoni.
Kuitenkin Sahlgrenskan sairaalassa Göteborgissa on standardihoitona vuodesta 1987 asti ollut suun kautta otettu doksisykliini katsomatta oireitten vakavuusasteeseen.
Daniel Bremellin tutkimuksen tarkoituksena on nyt ollut punnita keskuhermosto-oireiseen (CNS) Lymen neuroborrelioosiin suun kautta annetun doksisykliinin tehokkuutta. Koska on vaikea arvioida retrospektiivisesti yksityiskohtaisia kliinisiä tuloksia, keskityttiin tässä tutkimustyössä ensisijaisesti analysoimaan aivoselkäydin nesteen mononukleaaristen solujen vähenemistä antibioottihoidosta hoidon tehon surrogaattimerkitsijänä.
Potilaitten ensikäynti oli tapahtunut vuosina 1990- 2012 ja doksisykliinikuuri oli annettu. Tuon ajanjakson potilaat kutsuttiin osallistumaan strukturoituun jälkiseurantaan, johon kuului aivoselkäydinnäytteen ottoja 4- 8 viikkoa hoidon jälkeen ja vähintäin 6 kk ajan jälkikontrolleja Vuosien 2000- 2012 potilaita ei kontrolloitu em protokollan mukaan,vaan likvornäyuteet otettiin tarvittaessa varsinkin niiltä potilailta, joiden oireet olivat vakavia.
Case definitions
Diagnostisissa kriteereissä oli seuraavia.
(1) LNB:n mukaiset oireet ja muut diagnoosit poissuljettu
(2) Aivoselkäydinnesteen pleosytoosi ( yli 5 solua /ul)
(3) yksi seuraavista oireista
(a) 3 kk sisällä esiintynyt erythema migrans
(b) B. burgdorferi-spesifisten vasta-aineiden havaitseminen likvorista
Keskushermoston (CNS) infektoitumista heijastivat seuraavat diagnoosit ja löydöt:
enkefalitis, myelitis, CNS vasculitis ja/tai intrakraniaali hypertensio.
Enkefaliitti määriteltiin joko fokaalisena tai yleistyneenä aivokudostulehduksena.
PNS- oireita taas olivat radikulaarinen kipu, aivohermohalvaus ja /tai sensoriset häiriöt.
...
Summa sidvisningar
torsdag 12 juni 2014
torsdag 5 juni 2014
Borreliasta eräs toinen yksityiskohta.Borreliaproteiini BBA70 pystyy hajoittamaan komplementin C3 ja C5 jäsenet.
LÄHDE:Koenigs A, Hammerschmidt C et al. BBA70 of Borrelia burgdorferi is a novel plasminogen-binding protein. J Biol Chem. 2013 Aug 30;288(35):25229-43. doi: 10.1074/jbc.M112.413872. Epub 2013 Jul 16.
Suomennos 22.5. 2015
Tiivistelmän suomennosta (Abstract)
- Lymen taudin spirokeetta Borrelia burgdorferi ei omaa endogeenisiä, pinnalta esille tulevia proteaaseja. Sensijaan - jotta se voisi disseminoitua tehokkaasti kautta koko isäntäkehon ja lävistää kaikki esteet - sillä on toinen strategia: Se rekrytoi isäntäkehon omia tehokkaita proteaaseja kuten plasminogeenin / plasmiinin.
- Tässä tutkijat raportoivat tunnistaneensa uuden plasminogeenia sitovan proteiinin , nimeltä BBA70. Plasminogeenin sitoutuminen oli annoksesta riippuvaa ja siihen vaikuttaa joniväkevyys. BBA70- plasminogeeni - interaktiota välittää lysiiniaminohappotähteet, joita ensisijaisesti on BBA70 proteiinin C-terminaalissa Nämä lysiinitähteet näyttävät tekevän interaktion plasminogeenin rengasdomaani 4:ssä esiintyviin lysiiniä sitoviin kohtiin. Tämä varmistuu siitä, että deleetiomutantti, jolla ei ole tätä plasminogeenirengasdomaania 4, ei kykene sitomaan BBA70: proteiinia.
- Ollen sitoutuneena BBA70 proteiiniin plasminogeeni aktivoitui uPA:lla ja sitten pystyi hajoittamaan synteettisiä kromogeenisiä substraatteja ja luonnollista substraattiaan fibrinogeeniä. Edelleen havaittiin , että BBA70-proteiiniin sitoutunut plasmiini pystyi myös hajoittamaan komplementtin keskeiset molekyylit C3b ja C5 ja täten estää komplementin bakteriolyyttiset vaikutukset.
- On loogista, ottaen huomioon nämä BBA70 proteiinin funktionaaliset aktiivisuudet , että BBA70 on sijoittautuneena Borrelian ulkopintaan.
- Yhteenvetona voidaan sanoa, että ihmisen plasminogeenin aktivoitumisella voisi täten olla Borrelia burgsdorfii- spirokeetalle edullinen osuus sen disseminoituessa kautta kehon ja aktivoitunut plasminogeeni mahdolleesti avustaa spirokeettaa välttämään luonnollisen immuniteetin puolustusmekanismit.
Suomennos 22.5. 2015
CXCL13 kemokiinimääritys auttaa tarkentamaan LNB diagnoosin.
- Tätä kemokiinia koodaa kromosomi 4q21 ja geeni kuuluu geeniperheeseen endogeenit ligandit.l Geenillä on synonyymi nimiä kuten ANGIA, ANGIA2, BCA-1, BCA1, BLC, BLR1L, SCYB13. Kemokiinissa on C-X-C motiivi. Se koostuu aminohapoista joita on hieman yli sata kpl. sen kemokiiniproteiinissa.
- CXCL13 ja CXCR5 ovat kemokiini- ja reseptoripari, joka tunnetaan HIV- viruksen tutkimuksen alalta. Ligandi-reseptori-interaktio on kriittinen, jotta B-solut alkavat kulkea ja aktivoitua itukeskuksissa.
- On havaittu että CXCL13 pitoisuudet ovat koholla 3 vuotta ennen kuin saadaan tehtyä AIDS-NHL diagnoosi.
He katsoivat seuraavia kemokiinejä: CXCL13, CXCL12, CCL19, CCL21, BAFF, APRIL. Näillä kaikilla katsotaan olevan osaa hermotulehduksessa ja B-solujen rekrytoimisessa keskushermoston aitoon.
He tutkivat eri diagnoosiryhmiä: non-inflammatorista neurologista tautia, kliinisesti isoloituja oireyhtymiä, multippelia skleroosia (MS), Lymen neuroborrelioosia (LNB) ja muita inflammatorisia neurologisia tauteja. Tutkittiin likvorin albumniini, IgG , IgM sekä likvorin solut.
Johtopäätöäksenä oli, että CXCL13 oli kohonnut kaikissa tulehduksellisten neurologisten tautien ryhmissä.
BAFF oli kohonnut Lymen neuroborrelioosissa (LNB) ja muissa inflammatorisissa neurologissa taudeissa.
CXCL12 kemokiinin kohoaminen oli kaikkein johdonmukaisin likvorin B-solujen ja plasmablastien esiintymisen ja intratekaalisten immunogolobuliinien tuotannon kesken.
Näyttää siltä, että CXCL13 on päämerkitsijä B-solujen rekrytoitumiselle keskushermostoon erilaisissa tulehduksellisissa taudeissa. Kohonneet CXCL13 pitoisuudet heijastavat pikemminkin vahvaa humoraalista immuunivastetta keskushermostoaition alueella kuin spesifistä reaktiota jollekin tietylle taudille.
- Myös Suomen neurologit ovat 2013 tutkineet CXCL13 merkitystä lasten Lymen neuroborrelioosissa ja pitävät sitä merkittävän tärkeänä LNB diagnoosin tarkentamisessa. Tutkimus tehtiin 57 lapselta, joilla oli LNB tai sen epäily.
Sillanpää H, Skogman BH, Sarvas H, Seppälä IJ, Lahdenne P.
Scand J Infect Dis. 2013 Jul;45(7):526-30. doi: 10.3109/00365548.2013.776700. Epub 2013 Mar 22.
The
diagnosis of Lyme neuroborreliosis (LNB) requires laboratory
confirmation because neurological symptoms indicative of LNB are not
specific. Recent studies have suggested that a chemokine, CXCL13, could
have an important role in the diagnosis of LNB. The aim of this study
was to assess CXCL13 levels in the cerebrospinal fluid (CSF) of children
with LNB.
CSF samples were available for 57 children with symptoms indicative of LNB. Based on the presence of anti-flagella antibodies and pleocytosis in CSF, patients were divided into 3 different groups: confirmed LNB (n = 24), possible LNB (n = 16), and non-LNB (n = 17). CXCL13 levels were determined with a commercial kit (Quantikine).
All 24 patients with confirmed LNB had elevated CXCL13 levels in CSF. Elevated CXCL13 was also observed in the majority of patients without anti-flagella antibodies in the CSF (possible LNB). Of the 17 non-LNB and 50 control samples, 1 was positive.
In LNB, the production of CXCL13 in CSF seems to precede antibody production. Assessment of CSF CXCL13 may improve the diagnostics for children with possible LNB.
CSF samples were available for 57 children with symptoms indicative of LNB. Based on the presence of anti-flagella antibodies and pleocytosis in CSF, patients were divided into 3 different groups: confirmed LNB (n = 24), possible LNB (n = 16), and non-LNB (n = 17). CXCL13 levels were determined with a commercial kit (Quantikine).
All 24 patients with confirmed LNB had elevated CXCL13 levels in CSF. Elevated CXCL13 was also observed in the majority of patients without anti-flagella antibodies in the CSF (possible LNB). Of the 17 non-LNB and 50 control samples, 1 was positive.
In LNB, the production of CXCL13 in CSF seems to precede antibody production. Assessment of CSF CXCL13 may improve the diagnostics for children with possible LNB.
6.
Bremell D, Mattsson N, Edsbagge M, Blennow K, Andreasson U, Wikkelsö C, Zetterberg H, Hagberg L.
BMC Neurol. 2013 Jan 7;13:2. doi: 10.1186/1471-2377-13-2.
Etiketter:
Kemokiini CXCL13,
Lymen neuroborrelioosi
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)