Summa sidvisningar

torsdag 17 juni 2010

Punkin puremat ajankohtainen asia (DN )2010

DN on ottanut punkeista asiaa:

  • Så skyddar man sig mot fästingar

• Bär heltäckande kläder och gummistövlar i skog och mark. Komplettera med myggmedel.

• Kontrollera kroppen på kvällen, särskilt ställen där huden är tunn. Barn får ofta fästingar bakom öronen.

• Dra fästingen rakt ut och tvätta efteråt. Försök absolut inte kväva fästingen genom att smeta på exempelvis smör. Då kan den kräkas upp bakterier.

• Den som tar bort fästingen snabbt riskerar sällan att smittas. Undantaget är TBE-viruset som fästingen bär i sina spottkörtlar och kan föra över redan vid bettet. Borreliabakterien däremot måste fästingen kräkas upp vilket tar minst ett dygn.

  • I studien, ledd av professor Pia Forsberg vid Linköpings universitet, uppmanas fästingbitna att ta med sig fästingen till närmaste vårdcentral för analys. Personen får lämna blodprov och följs i tre månader innan nya blodprov tas.

Hittills har runt 3 000 fästingar lämnats in och lika många blodprov tagits. Målet är 10 000 fästingar respektive blodprover. Att så många fästingar bär på borreliabakterier är känt från lokala studier, men att de inte överför borreliasmittan till människor i någon större utsträckning överraskar forskarna.

– Trots att så många fästingar var borreliainfekterade var det mycket få av de fästingbitna som behövde söka sjukvård. Även om smittan finns så uttalad i fästingarna verkar den inte går över till individen, säger Pia Forsberg.

Hon tror att det kan ha med borrelians karaktär att göra, hur den är uppbyggd i fästingen och hur den sprider sig i den.

Forskarna tittar inte bara på om de fästingbitna blir sjuka utan undersöker också om de bär på antikroppar.

– Att man på det här sättet kopplar den fästingbitnes sjukdomssymptom och antikroppsutveckling till den smittade fästingen har aldrig gjorts tidigare, säger Pia Forsberg.

Borrelia är till skillnad från den fästingburna virussjukdomen TBE inte är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Diagnosen är också ofta svår att ställa. Därför finns inga säkra siffror på hur många som får borrelia. En vanlig uppskattning är 8 000–10 000 personer per år. I fjol rapporterades 544 fall av TBE.

I takt med att fästingarna sprider sig i landet ökar fallen av borrelia och TBE. Fästingarna är vanligast längs ostkusten, i Stockholmsområdet och Mälardalen men finns nu också i Skåne och Blekinge, Västsverige, längs Vänern och Vättern och utmed Norrlandskusten upp till Umeå.

Forskarna hoppas om ett år veta mer om var fästingsmittan finns i landet och om ett elakare ryskt TBE-virus som upptäcktes i fjol spridit sig.

Forskarna bygger nu upp en genbank med hjälp av de insamlade fästingarna.

– Om vi får larmrapporter framöver om någon ny typ av infektion har vi gott om genetiskt material att gå tillbaka till, säger Pia Forsberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar