Summa sidvisningar

onsdag 2 januari 2013

VIBRIO spp., VIBRIONACEAE

Göteborgin Yliopistosta ilmesyi väitöskirja
 Collin Betty. Characterization and persistence of potential human pathogenic vibrios in aquatic environments.  Institute of Biomedicine at Sahlgrenska Academy University of Gothenburg. (7. June 2012) ISBN 978-91-628-8492-6.

Väitöskirjan sisällöstä:
VIBRIO lajit  (Vibrio spp.) ovat  vesimiljöön luonnollista asujaimistoa. ja muuan kaikkein taavllisin syy maailman bakterielleihin gastroenteriitteihin.  Sitä  tulee ihmiseen meriravinnosta, kontaminoituneesta juomavedestä tai altistuksesta merivedelle.
Suurin osa VIBRIO-lajeista on kuitenkin avirulentteja, mutta jotkutkannat  voivat sporadisesti ( satunnaisesti) olla ihmispatogeenejä.
VIBRIO CHOLERAE  saattaa aiheutaa koleraa ja fataaleja haavainfektioita.
VIBRIO PARAHAEMOLYTICUS voi aiheuttaa gastroenteriittiä.
VIBRIO VULNIFICUS  voi aiheuttaa haavainfektioita ja sepsistä, verenmyrkytystä.

Tässä väitöstyössä haluttiin epidemisten ja laboratoriotutkimusten avulla lisätä tietämystä vesissä tavattavien  ihmispatogeenisten VIBRIO-lajien esiintymisestä,  niitten sijoittautumisesta  ekomiljööseen  ja  niiden pinttyneisyydestä ihmisten taudinaiheuttajina.
Tiedemiehet tutkivat VIBRIO-lajien  vuodenaikavariaatiota simpukoissa ja näkinkengissä sekä Mosambikissa että Ruotsissa . He eristivät  ja luonnehtivat havaitsemiansa VIBRIO-kantoja ja vertailivat niitä Intian vesinäytteistä peräisin oleviin kantoihin.

 Mosambikin simpukoista tehtiin  havainto, että VIBRIO-lajeja esiintyi eniten lämpimän sadekauden aikana ja hallitsevin laji oli V.  PARAHAEMOLYTICUS.
Biokemiallisesti  ja PCR- seulonnalla  tehyjen   virulanssin arviointien  perusteella  erilaisista vesimiljöistä peräisin olevat kannat olivat  hyvin suuresti samankaltaisia. Kuitenkin  eroavuuksia esiintyi  eristettyjen kantojen funktionaalisissa hemolyysianalyyseissä ja antibioottiresistenssissä. 

Ruotsalaiset ja intialaiset VIBRIO- kannat olivat epäherkempiä testatuille antibiooteille ja niiden hemolyyttisyys oli heikompaa kuin Mosambikista  eristetyillä kannoilla.
Ruotsalaisista näkinkengistä peräisin olevien VIBRIO-lajien  bakteeri-DNA:n molekulaariset analyysit osoittivat kolmen VIBRIO-lajin ja niiden virulenssigeenien (ctx, tcp, toxR)(tdh, trh) vvh, viuB)  assosioituvan ihmisten tauteihin. Merivesi- ja kliinisistä miljöistä eristetyt kannat olivat  yhtälailla ja suuresti haitallisia testatuille eukaryoottisille soluille.

In vivo tutkimuksilla selvitettiin  kliinisen V. CHOLERAE- bakteerin   pinttynyt esiintyminen vesiympäristöissä.  Kantoja altistettiin näkinkengille, joitten bakteerinottoa ja eliminaatiota sitten tutkittiin.  Näkinkengät  kykenivät välttämään kaikkein vahvimpia VIBRIO-kantoja sulkemalla tiiviisti simpukkaisen kuorensa. Mutta  heikompia VIBRIO-kantoja  kertyi näkinkenkien sisäkudokseen matalin pitoisuuksin ja erästä merivesiperäistä kontrollikantaa   enemmänkin.  Näkinkengät eliminoivat patogeenista kantaa  tehottomammin kuin  meriperäistä kantaa. 

Yksi kliininen VIBRIO- kanta ja yksi meriperäinen kanta. altistettiin sitten 4 Celsiusasteeseen 21 päiväksi ja sitten lämpötilaa nostettiin 20 Celsiusasteeseen.  Kliininen kanta menetti enemmän viljeltävyyttään kuin meriperäinen kanta 4 C   asteessa, mutta kun vettä lämmitettiin, kliinisen kannan viljeltävyyskyky  palautui  merkitsevästi  enemmän kuin meriperäisen kannan. (Vesi on raskainta 4 Celsiusasteessa, joten se on pohjalla).

Sitten tutkijat selvittivät kliinisten kantojen pinttyneisyyttä luonnollisessa  pohjasedimentissä. Inkuboitiin samalla tavalla kuin edellä  ja havaittiin sedimentissa olevien kantojen vähentävän viljeltävyyslukujaan kuten vedessäkin inkuboidut. 
Koska  kliiniset V. CHOLERAE kannat eivät pidä  mukanaan mitään standardisoitua virulenssigeenivalikoimaa, niiden  kyky vaihtua  epäviljeltävästä muodosta (VBNC)  viljelyskelpoiseen  muotoon saattaa olla hyvin tärkeä seikka kannan patogeenisyydessä.

 Tulokset osoittavat myös, että luonnollinen pohjasedimentti saattaa olla ihmispatogeenisten  VIBRIO-lajien mahdollinen reservoaari (säiliö).

TAXONOMIA 
Bergeys Manual of Systematic Bacteriology (Garrity 2005)
Phylum
PROTEOBACTERIA
Class
GAMMAPROTEOBACTERIA
Order
VIBRIONALES
Family
VIBRIONACEAE
Genus
VIBRIO spp. ( over 60 species)
  • human pathogenic strans
V. CHOLERAE, over 200 serogroups;  O1 and O139 pandemic cholera
V.PARAHAEMOLYTICUS, groups according antigens,(2005:)  75 combinations of  O and K antigens identified, 11 belongs to the pandemic clone.
  • non-pathogenic strains

VIBRIOITTEN kliininen merkitys ihmiskunnalle
WHO: Vuosittain sairastuu 3-5 miljoonaa koleraan.
100,000- 200,000 menehtyy koleraan vuosittain.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar