Summa sidvisningar

onsdag 15 oktober 2014

Uudesta kolerarokotekannasta väitöskirja

Stefan Karlsson. Development of novel vaccine strains of Vibrio cholerae and studies on the role of serotype in epidemic spread of cholera.  17.10.2014.
ISBN 978-91-628-9122-0
Dokumentti on  saatavissa internetistä osoitteella  https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/35959

Tiivistelmästä suomennosta  (ennen  väitöstilaisuutta). 

KOLERA-tautia aiheuttaa bakteeri Vibrio Cholerae O1 ja se on vaikea ripulitauti, johon sairastuu arviolta 3- 5 miljoonaa ihmistä vuosittain. Se aiheuttaa  140 000 kuolemaa  vuosittain.  Erityisesti  tauti  on paha alle 5- vuotiailla.

 KOLERAA  voi esiintyä kaikkialla maailmassa ja usein  sellaisissa paikoissa, missä puhtaan veden saanti tai  hygieniset olot ovat kyseenalaisia. On tyypillistä, että KOLERA   seuraa luonnonkatastrofien  kintereillä tai ihmisistä johtuvissa katastrofeissa, mutta sitä on myös endeemisenä monissa maissa kuten Intiassa ja Bangladeshissä.

Nykyvaiheessa on  saatavilla kaksi pätevää  KOLERA-rokotetta yli 60 maassa.  Vaikkakin nämä rokotteet ovat tehokkaita, ne ovat kuitenkin  kalliita ja  monimutkaisia valmistaa ja siksi koetetaan  luoda uutta ja  ekonomisempaa KOLERA-rokotetta.

Ensiksikin tässä väitöstyössä on  osoitettu, että on mahdollista  geenimanipulaatiolla luoda yksikantainen rokote, joka ilmentää kahta  ilmiasultaan erilaista fenotyyppiä sekä osoitettu, että kandidaattirokotekannat  saavat aikaan  samanlaisia immuunivasteita kuin nykyinen lisensöity Dukoral-rokote.  Tästä on suurta hyötyä, koska  valmistusprosessi merkitsevästi yksinkertaistuu ja  tuotantokustannukset  alenevat.

Edelleen työssä tutkittiin  luonnossa ilmeneviä  Inaba serotyyppimutantteja ja kehiteltiin hypoteesi siitä,  kuinka  Vibrio cholerae  O1 seroryhmä  pitää yllä  serotyyppipolymorfiaa. Työryhmä  suoritti ainutlaatuisen  tutkimuksen , missä osoitettiin  miljöössä  kiertävien kantojen  valintaaineen miltei varmasti  olevan se voima, joka ylläpitää serotyyppien muuntumista.

Yhteenvetona  väitöskirjan  tulokset osoittavat, kuinka  biologisen tiedon hyödyntämistä  voidaan  soveltaa  kohdegeenien  ja jopa spesifisten   aminohappojen mutatoimiseen  rokotekannan fenotyypin muokkaamiseksi  ja jotta  saataisiin  lisätietoa serotyypin  ainutlaatuisesta ja perustavasta osuudesta  epidemisessä ja endeemisessä KOLERASSA:
Avainsanoja :
Cholera, Vibrio cholerae, Serotype, Ogawa, Inaba, Hikojima,
Vaccine, Immunogenicity,
 serotype switching, wbeT

Väitöskirjan osatöistä  on  aiemmin julkaistu   osa I ja II.Osia on 4.

Ne ovat:
I
Michael Lebens, Stefan L. Karlsson, Susanne Källgård, Margareta Blomqvist, Annelie Ekman, erik Nygren, Jan Holmgren. Construction of Novel Vaccine Strains of Vibrio Cholerae Co-expressing the Inaba and Ogawa Serotype Antigens.  Vaccine, 2011.
II
Stefan L. Karlsson, Elisabeth Ax, Erik Nygren, Susanne Källgård, Margareta Blomqvist, Annelie Ekman, John  Benktander, Jan Holmgfren, Michael Lebens.  Development of Stable Vibrio Cholerae O1 Hikojima Type Vaccine Strains Co-expressing the Inaba and Ogawa  Lipopolysaccharide Antigens.
Published in PLoS ONE 2014-09-28.
III
Stefan L. Karlsson, Nicholas Thomson, Ankur Mutreja, Thomas Connor, Dipika Sur, Mohammad Ali, John Clemens, Gordon Dougan, Jan Holmgren, Michael Lebens. The evolution of O1 Vibrio cholerae during annual cholera outbreaks in an endemic setting.
 ( Submitted)
IV
Stefan L. Karlsson, Michael Lebens. Non-random distribution of mutations leading to the Inaba serotype in O1 Vibrio cholerae from the  El Tor Lineage of 7th  pandemic.  ( Manuscript).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar