Summa sidvisningar

onsdag 23 mars 2022

Ukrainan sotapakolaisuus ja alttius infektioille, lasten rokotusstatus .Suomen THL hahmottaa tilannetta!

 ( Huom.  Venäläiset pommittavat sairaaloita, synnytyslaitoksia, lääkäreitäkin  lähtee pakolaisten joukossa henkensä edestä,  terveydenhuoltotyöntekijöitä on surmattu ja pakolaisvirroissa on paljon lapsia, evakuaatiokolonnia kidnapataan jajopa  suunnataan  Venäjälle tai heidän autonsa takavarikoidaan ja heitä jätetään  matkan varrelle kävelemään,  ratoja tuhotaan, - kaikkea ei ole edes raportoitu, osa   ihmisiä jää raunioihin, joista pelastuslaitos ei pääse auttamaan esiin- kuolleita on hautaamatta pitkän aikaa jatkuvan tulituksen takia, salamurhaajia on paljon ja käytössään   Venäjällä on viime päivinä  myös   hypersonisia ohjuksia, joiden tuho asuntorakennuksiassa on  suunnaton , kelvolliset asunnot  vähenevät  talo talon tuhon jälkeen ja pakolaismäärät tulevat  lisääntymään).  Ennen pakolaisuutta ihmiset ovat joutuneet olemaan monin paikoin  vajaalla  juomavedellä ja ruoalla, sähköttä, kylmässä, osteassa tai yöpakkasissa,  sulattaneet lumestakin juomavettä.  Lisäksi: maan suurin lääkevarasto on tuhottu täysin ja peruslääkkeistä on ollut muutenkin pulaa jo). 

SUOMEN THL kirjoittaa

Ukrainasta saapuneiden henkilöiden infektiotautien ehkäisy ja rokotukset

Tämä suositus on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille. Siihen on koottu infektioiden torjuntaan sekä rokotuksiin liittyvää tietoa ja toimintaohjeita. 

Ukrainasta saapuvien henkilöiden sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja niiden järjestämisestä voi lukea sosiaali- ja terveysministeriön kuntainfosta. Siinä on kuvattu myös näiden palveluiden järjestämisen säädöspohja ja järjestämisvastuut.
Kuntainfo: Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut Ukrainasta tulleille henkilöille 

Ukrainasta saapuvien henkilöiden infektiotautien seulonta ja torjunta  

Tuhkarokko, vesirokko, virusvälitteiset hengitystieinfektiot ja suolistoinfektiot leviävät helposti väkijoukoissa, jos hygieeniset olot ovat puutteelliset. Lasten riski sairastua infektiotauteihin on samanlainen kuin muilla lapsilla Suomessa. Osa Ukrainasta tulleista lapsista on kuitenkin erityisen alttiita infektiotaudeille esimerkiksi puutteellisen rokotussuojan takia. 

Puutteellinen hygienia ja altistuneiden kartoitus sekä hoidon viivästyminen edistävät myös meningokokin leviämistä; meningokokkitartunnan voi saada myös oireettomalta taudinkantajalta. 

Erityistä huomiota tulee kiinnittää yleisvaarallisten tartuntatautien, kuten tuberkuloosin, tuhkarokon, polion ja kurkkumädän (difteria) mahdollisuuteen ja leviämisen ehkäisemiseen.

Alkuhaastattelu ja alkuterveystarkastus 

Ukrainasta saapuville voidaan tarjota mahdollisuutta terveydentilaa kartoittavaan alkuterveystarkastukseen, seulontatutkimuksiin sekä rokotuksiin. Haastattelun tukena voidaan käyttää turvapaikanhakijoiden alkuterveystarkastusmallia.

Tartuntatautien seulontatutkimuksia voidaan tarjota myös, kun henkilö hakeutuu muusta syystä terveydenhuoltoon. Tutkimukset ovat vapaaehtoisia. 

Kiireellistä hoitoa vaativat terveysongelmat on tärkeää tunnistaa ja hoitaa viiveettä. Pitkäaikaissairauksien hoidon jatkuvuus on myös tärkeää turvata.

Akuutilla kriisillä on laajoja vaikutuksia psyykkiseen vointiin ja mielenterveyteen. Tilanteen kartoittaminen ja perustarpeiden turvaaminen on tällöin tärkeää. 

Alkuterveystarkastuksessa käydään tartuntatautien osalta läpi muun muassa seuraavia asioita: 

  1. oleskelualueet ja olosuhteet ennen muuttoa, pakolaisleiri 
  2. nykyoireet, erityisesti yskä, yskökset, veriyskä, kivut, laihtuminen, kuumeilu, ruokahaluttomuus, ripuli, yöhikoilu  
  3. rokotushistoria, alle 7-vuotiailta mahdollinen BCG-rokotusarpi  
  4. aiemmat sairaudet ja hoidot, muun muassa tuhkarokko, tuberkuloosi, hiv, syfilis ja muut jatkuvaa lääkehoitoa tarvitsevat sairaudet
  5. mahdolliset altistukset tarttuville taudeille, esimerkiksi tuberkuloosia lähipiirissä, pistohuumeiden käyttö, suojaamaton seksi, vankilatausta, seksityö tai seksin ostaminen
  6. nykylääkitys  
  7. pituus ja paino lapsilta 

Lue lisää   (HUOMAA. Oma kommenttini: Vielä ei ole ukrainankielistä kaavaketta  tarjolla.)

Tietoa Ukrainasta saapuvien terveydestä, mielenterveydestä ja hyvinvoinnista koottuna
Ukrainan sota, terveys ja hyvinvointi

Lomakkeet englanniksi  /In English


Lomakkeet venäjäksi /In Russian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar