Summa sidvisningar

måndag 28 december 2009

Yersinia ja reaktiivinen artriitti

Reaktiivisten artriittien takaa löytyy joukko bakteereita
LÄHDE: http://www.poliklinikka.fi/?id=7125746&page=5331684
15.03.2007


Reaktiiviset artriitit ovat niveltulehduksia, joiden syy löytyy usein muualla elimistössä sairastetusta bakteeritulehduksesta. Syylliseksi paljastuu tavallisimmin bakteeri, joka on ennen niveltulehduksen puhkeamista aiheuttanut virtsaputken tulehduksen tai ripulin.

Nykyisin bakteeriperäisen ripulin sairastaa joka vuosi noin 7000 suomalaista. Potilaista 3000 - 4000 saa sen kampylobakteerista, 2000 Salmonellabakteerista, 600 Yersinia-bakteerista ja 100 Shigella-bakteereista.

Sukupuoliteitse tarttuvan klamydiabakteerin aiheuttama tauti on yleisin reaktiivista artriittia aiheuttavista infektioista.

Osa reaktiivisista artriiteista parantuu itsestään, mutta joillekin potilaille kehittyy vakava niveltulehdustauti, joka voi edellyttää jopa sairaalahoitoa.

Suomalainen Paavo Ahvosen tutkijaryhmä löytää Yersinia-artriitin vuonna 1972. Sitä aiheuttaa enterobakteereihin kuuluva Yersinia-bakteeri, joka on yleinen luonnonympäristössä. Osalta niveltulehdukseen sairastuneista potilaista löytyy bakteeria tai sen rakenneosia nivelnesteessä tai nivelkalvoilla.

Hyvä keittiöhygienia ja vihannesten huuhtelu runsaalla vedellä vähentävät bakteeria.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar