Summa sidvisningar

lördag 20 februari 2010

Helicobacter pylori

Amning skyddar barn mot magsårsbakterie

[2010-02-19]
Barn i u-länder infekteras tidigt med bakterien Helicobacter pylori, som kan orsaka både magsår och magcancer.
Nya rön visar att barnens immunförsvar hjälper till att bekämpa bakterierna och att amning och bättre hygien kan skydda mot infektion. Resultaten kan ge hopp om ett vaccin. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

SMI om helicobacter (www.smi.se)

  • Sjukdomsinformation om helicobacter pyloriinfektion

I början av 1980-talet upptäcktes att magkatarr och magsår i många fall orsakas av en bakterie. Epidemiologiska studier har visat att bakterien är spridd över hela världen. Genom att studera förekomsten av antikroppar mot bakterien har man funnit en statistisk koppling mellan helicobacterinfektion, ökande ålder och socioekonomisk situation. Hög ålder, låg inkomst, dålig bostad, trångboddhet, dålig dricksvattenkvalitet ökar sannolikheten för att man är, eller tidigare varit, infekterad.

  • Orsakande mikroorganism, smittvägar och smittspridning

Bakterien, Helicobacter pylori, har endast påvisats hos människa, och det är oklart om, och i så fall hur, den överlever utanför människokroppen. Det är också oklart hur Helicobacter smittar, men det antas att det sker via avföringen, antingen genom direkt kontakt eller via vatten och/eller föda. Det är oklart om den också kan smitta genom kyssar.

Inkubationstiden till symtom är sannolikt individuell, och vilket bör betonas, det är långt ifrån alla som får symtom överhuvudtaget.

  • Symtom, komplikationer, behandling och diagnostik

Hos många patienter med magkatarr och magsår har bakterien kunnat påvisas i magslemhinnan. Om man genom läkemedel lyckas behandla bort bakterien brukar patientens besvär försvinna och magslemhinnan läka. Det är dock inte ovanligt att man finner personer som bär på bakterien, och eventuellt har förändringar i mag- och tarmslemhinnan, utan att ha några symtom alls.

En del personer, kanske framför allt barn, tycks i nära anslutning till smittan få illamående och magsmärtor, ofta tolkat som lätt matförgiftning.

Vid behandling används antibiotika samt läkemedel som minskar magsäckens saltsyraproduktion.

Diagnosen bygger på att man genom färgning eller odling påvisar bakterien i patientens magslemhinna. Man kan också påvisa specifika bakterieantikroppar i patientens blod. Många har dock kvar sådana antikroppar efter en "gammal" smitta, varför ett positivt fynd inte alls behöver vara liktydigt med en aktuell infektion.
Allmänt förebyggande åtgärder

  • Det finns inget vaccin mot sjukdomen och någon generellt effektivt förebyggande åtgärd som kan förhindra infektion finns inte heller.

  • Åtgärder vid inträffade fall och/eller utbrott

Infektion med Helicobacter är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.
  • Kommentarer
Patienter med magsäckscancer har i högre frekvens antikroppar mot Helicobacter. Trots det statistiska sambandet är detta inget bevis för att bakterien i sig är den direkta orsaken till cancern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar