Summa sidvisningar

fredag 19 februari 2010

Puhjennut parotiittiepidemia Englannissa ja USA.ssa nuorisossa

PAROTIITISSA eli
Sikotaudissa turvotus alkaa yleensä korvan alta ja leviää taikinamaisesti kohti alaleuan kulmaa. 19.02. - 14:56 (Luotu: 14:45) LÄHDE: AAMULEHTI

Sikotauti on lähtenyt yllättäen leviämään Yhdysvalloissa. New Yorkin ja New Jerseyn osavaltioissa on havaittu jo noin kaksituhatta tautitapausta, sairastuneet ovat pääosin teini-ikäisiä ortodoksijuutalaisia. Paikallisten terveysviranomaisten mukaan epidemia lähti liikkeelle viime kesänä 2009 pidetystä leiristä, jonka osanottajat olivat nuoria ortodoksijuutalaisia poikia. Britanniassa käynyttä amerikkalaispoikaa epäillään taudin levittäjäksi, sillä saarivaltiossa on meneillään varsinainen sikotautiepidemia, ja siellä on todettu jo 7 500 tautitapausta. New Jerseyssä sairastuneista 160 nuoresta vain muutama on juutalainen, mutta kaikilla on yhteyksiä alueen juutalaisväestöön. - Hän on saanut kaikki rokotteet, selitti rabbi Yehunda Pirutinsky sairastuneen poikansa tilannetta CNN:lle.- Oli siis varsinainen yllätys, kun hänellä todettiin sikotauti. Sairastuneista valtaosa on poikia, sillä pojat ja tytöt eivät käy yhdessä koulua.

  • Rokote ei takaa suojaa

New Yorkin Brooklynissa sikotaudin on saanut tuoreimpien tietojen mukaan jo 1 500 nuorta, ja uusia tapauksia ilmaantuu yhä. Kaupungin terveysvirasto onkin avannut ilmaisia rokotuspisteitä epidemia-alueille. Tosin vain parikymmentä sairastuneista on joutunut turvautumaan sairaalahoitoon.

Viranomaisten mukaan vain neljännes sairastuneista ei ole saanut sikotautirokotetta. Yhdysvaltain tartuntatautiviraston CDC:n mukaan syynä tartuntoihin voi olla se, että rokotteen teho on arviolta vain 75-95 prosenttia. Terveysviranomaiset ovatkin huolissaan siitä, että vanhemmat saattavat menettää uskonsa kolmoisrokotteeseen, jonka pitäisi estää sikotaudin lisäksi myös tuhkarokko ja vihurirokko. Tämä tapaus muistuttaa siitä, että sikotautia voi esiintyä myös hyvin rokotetun väestön joukossa, viranomaiset painottavat.

Kolmoisrokotetta (MPR) alettiin käyttää vuonna 1967 ja sen jälkeen vuotuisten tautitapausten määrä laski noin 185 000:sta alle viiteensataan.Kyseessä on Yhdysvaltain pahin sikotautiepidemia vuosikymmeniin.

Rokote vei taudin Suomesta

Sikotauti on sylkirauhasten eli parotisrauhasten tulehdus. Tyypillinen korvanalussylkirauhasen turvotus alkaa korvan alta ja leviää taikinamaisesti kohti alaleuan kulmaa, joka voi myös peittyä turvotukseen. Turvotus häviää noin viikon kuluessa. Jopa viidesosa murrosiän ohittaneista sikotautipotilaista sairastuu kivestulehdukseen. Suomessa sikotautirokotukset aloitettiin vuonna 1982. 1990-puoliväliin mennessä sikotauti oli käytännössä kokonaan hävinnyt Suomesta.

TIETOLÄHTEET ovat STT, Aamulehti

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar