Summa sidvisningar

fredag 1 oktober 2010

Legionella, Legionellaceae, Legionellales, Gamma proteobacteria

Tänään SMI.se kirjoittaa Legionellasta: Utbrott
Legionella i jord
Gefle Dagblad uppmärksammar två fall av legionella i länet. I det en misstänks komposten var orsaken och i det andra har personen planterat blommor. Det är känt sedan tidigare att jord kan vara en smittkälla, men det är svårt att säga hur stor den egentliga risken är.
Wikipedia (taxonomiatieto)

Domän:

Bakterier
Bacteria



Stam:

Proteobacteria



Klass:

Gamma Proteobacteria



Ordning:

Legionellales



Familj:

Legionellaceae



Släkte:

Legionella

  • Legionella (smi text)

Legionellabakterier finns allmänt i vatten och jord, och anses vara ganska ofarliga. För att bli sjuk måste man i regel andas in bakterien och samtidigt ha nedsatt immunförsvar.
Den allvarliga sjukdomen legionärssjuka orsakas främst av bakterien Legionella pneumophila, som växer till kraftigt i stillastående varmvatten i vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler. Smittan sprids genom att man andas in förorenat vatten i aerosolform. Att dricka vattnet är ofarligt.
Flera andra arter av legionellabakterien orsakar också sjukdom hos människan. 2009 hade nio av 83 patienter i Sverige med legionärssjuka smittats av legionella longbeachae, som framför allt hittas i jord.
För att minska risken för smitta ger hälsomyndigheten i Auckland, Nya Zeeland följande råd:
”Undvik att riva upp dammpartiklar, undvik att andas in damm, fukta jorden/komposten innan den används, använd andningsmask som täcker näsa och mun.”
Legionellainfektion är en smittspårningspliktig sjukdom.
Källa: Smittskyddsinstitutet
  • Sitten on uutta tietoa seuraavasti smi kautta tulleessa päivän postissa. Pohditaan uutta tartuntatietä:
Legionellabakterien kan orsaka en allvarlig lunginflammation, legionärssjuka. Orsaken är oftast att bakterien legionella pneumophila vuxit till sig kraftigt i varmvatten som blivit stående i rören och att patienten sedan andats in små förorenade vattendroppar, till exempel när de duschat.
De senaste åren har dock en helt ny smittväg upptäckts: Vanlig planteringsjord och kompost.
Två fall om året har rapporterats i Gävleborgs län de senaste två åren.
I hela Sverige handlar det om åtta–nio fall om året, där patienterna smittats av legionella longbeachea, som de kan ha fått i sig via jord eller kompost.
– Det går inte att säga hur stor risk det är, men det har varit känt några år att legionella kan smitta från jord, säger Görel Attestam på Smittskyddsinstitutet.
– I Australien tar man så allvarligt på detta att man har varningsetiketter på jordpåsarna som säljs, men vi har inte den överblicken att vi kan gå ut och varna för jorden. Att man smittas av vatten är fortfarande mycket vanligare, säger hon.
Det är i Australien och Nya Zeeland som problemet med legionellabakterier i jord först uppmärksammades.
I en undersökning av planteringsjord 1990 innehöll 73 procent av säckarna legionella, de flesta av typen longbeachea.
De senaste åren har även myndigheter i Europa uppmärksammat faran.
I Skottland undersöktes tre fall 2008 och 2009. De tre patienterna hade planterat om växter i sina växthus eller i trädgården innan de blev sjuka och man hittade bakterier i den jord som hade använts.
I de fall i Gävleborg där man konstaterat att patienterna varit smittade med legionella longbeachea, har man däremot inte gått vidare och kontrollerat om planteringsjorden eller komposten innehållit samma bakterieart. Man har nöjt sig med patientens egna uppgifter om att de nyss planterat om blommor eller vänt komposten.
Det är när jorden är torr och dammar som det kan finnas risk för att man andas in partiklar, som är förorenade med legionellabakterier.
– I Nya Zeeland rekommenderar man att man fuktar jorden innan man använder den så att den inte dammar, säger Görel Attestam på Smittskyddsinstitutet.

Suomennan myöhemmin ylläolevaa sitaattia.

Oma mielipide. Olen alkanut katsoa karsaasti sisäkukkasia , koska niistä tuli aina enemmän nuhaa ja yskää. Kaikki kymmenet kukkani ja kasvini olen antanut pois ja nyt on vain kaksi vähämultaista lajia jäljellä. Mökille en osta uutta multaa säkeissä vaan koetan selvitä sillä turpeella tai kääntösavella, mitä omasta maasta saa. Käännän maata vain sateen aikana tai sateen jälkeen, niin ei pölise.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar