Summa sidvisningar

söndag 13 november 2011

Yhteenvetona botulismista

Ruotsalainen WIKIPEDIA mainitsee summa summarum seuraavaa:

  • Taudin nimi tulee makkarasta "botulus"

Botulism (av lat. botulus "korv"), en allvarlig förgiftning som vanligen förekommer som matförgiftning. Giftet, botulinumtoxin, bildas när den vanligt förekommande anaeroba bakterien Clostridium botulinum har möjlighet att växa till i en näringsrik och syrefattig miljö.

  • Botulinum tekee itiöitä, joita on kuten itse bakteeriakin maaperässä ja vedessä , pohjamudassa. Bakteerin muodostama pitkä aminohappokejtu toksiini on se, mikä tekee siitä myrkyllisen.

Botulinum bildar sporer och de såväl som själva bakterien finns ofta i jord, vatten och i bottenslammet i vattendrag. Bakterien i sig är i allmänhet inte sjukdomsframkallande när den förekommer i maten. Undantaget är spädbarn, i vars tarm bakterien kan överleva och tillväxa i en sådan grad att toxinhalterna blir farliga.

  • Aiemmin syynä botulismiin oli huonosti kuumennetut kotitekoiset säilykkeet , nykyisin ruoan vaadittavan kuumentamisen jättäminen, sillä riittävä kuumennus tuhoaa tuon aminohappoketjun myrkyllisyyden.

Förr var det vanligt att botulism orsakades av dåligt upphettade hemgjorda konserver, men den smittvägen har nästan försvunnit. Smittvägen är numera ofta mat som har förvarats fel. Giftet är värmekänsligt och förstörs av tillagning, varför förgiftningsfall ofta orsakas av känslig mat som är avsedd att ätas kall. Under perioden 1969-2004 har ca 11 fall registrerats i Sverige. Smittkällan var i fyra fall kryddsill, i tre fall gravad fisk och i fyra fall rökt lax.

  • Nykyisin on lisäapuna natriumnitriitti, joka estää klostridioitten lisääntymisen säilykkeessä ja makkarassa.

Sjukdomen är numera sällsynt i Sverige. Konserveringsmedel såsom natriumnitrit (E 250) tillsätts bl.a. till köttprodukter för att förhindra tillväxten av Clostridium botulinum, och därmed undvika att maten förgiftas.

  • Botulinum toksiinirakenne on maailman myrkyllisimpiä aminohappoketjuja. Siinä on yli 1200 aminohappoa peräkkäin. Aminohapot yleensä denaturoituvat riittävässä kuumuudessa.

Botulinumtoxin är det giftigaste toxin som man känner till, några nanogram är dödande för människan. Förgiftningen blockerar nervimpulser och ger förlamning i bland annat andningsmuskulaturen. Motgift finns, men behandling med respirator kan vara nödvändigt. Sjukdomsfall som kommer under behandling i tid har en god prognos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar