Summa sidvisningar

torsdag 12 juni 2014

Puntarissa suun kautta otettu doxysykliini Lymen neuroborrelioosin hoidossa (Bremellin väitöskirjasta)

Daniel Bremellin väitöskirjan  IV osatyö on seuraava:

Oral doxycycline for Lyme neuroborreliosis (LNB) with symptoms of encephalitis, myelitis, vasculitis or intracranial hypertension.

 Suun kautta otettu doksisykliini  Lymen neuroborrelioosissa, jossa on oireina  aivotulehdus enkefalitti,  myeliitti, vaskuliitti ( verisuonistotulehdus), tai kallon sisäinen paineennousu ( intrakraniaali hypertension). (D. Bremell et L. Dotevall, 2014, Göteborgin Yliopisto).

TAUSTA:
Amerikkalaisten ja eurooppalaisten ohjeiden mukaan keskushermosto-oireisen    Lymen neuroborrelioosin (LNB)  hoitosuosituksena on  suonen sisäinen ceftriaxoni  Perifeerisoireiseen (PNS) Lymen neuroborrelioosin hoidossa  katsotaan suonen sisäisen ceftriaxonin ja suun kautta otetun  doksisykliinin olevan yhtä  tehokkaita hoitoja. Tässä osatyössä oli tarkoitus punnita suun kautta otetun doksisykliinin tehokkuutta keskushermosto (CNS) -oireisessa  Lymen neuroborrelioosissa.

METODI:
Tutkimukseen kuului Lymen neuroborrelioosipotilaita vuosilta 1990- 2012 Sahlgrenskan  yliopistollisen sairaalan infektiotautien osastolta. Heiltä oli otettu aivoselkäydinnäyte ennen hoitoa ja hoidon jälkeen. Tutkimus oli retrospektiivinen.  Surrogaattimerkitsijänä käytettiin  aivoselkäydinnesteen solujen määrää mitattuna  ennen hoitoa ja hoidon jälkeen.  Vertailtiin solumäärän laskua  potilailla, joilla oli keskushermosto-oireita (CNS)  ja potilailla, joilla oli perifeerisen hermoston oireita (PNS) . 

TULOKSET:
 Tutkimukseen sisällytettiin  keskushermosto-oireisia LNB-potilaita 26 ja perifeerisoireisia LNB-potilaita 115.  Aivoselkäydinnesteen mononukleaaristen solujen  vähenemisessä ei ollut merkitsevää eroa ryhmien välillä. Kaikki keskushermosto-oireiset LNB-potilaat osoittivat huomattavaa kliinistä paranemista hoidon jälkeen, vaikka  seuranta-ajan jälkeen olikin  62 %:lla  vielä oireita  jäljellä.

YHTEENVETO:
 Suun kautta otettu doksisykliini johti samanlaiseen aivoselkäydinnesteen mononukleaaristen solujen vähenemään  Lymen neuroborrelioosia potevilla keskushermosto-oireisilla (CNS)  potilailla kuin niilläkin,  joilla oli perifeerisen hermojärjestelmän oireistoa (PNS). Tulokset viittaavat siihen, että  Lymen neuroborrelioosissa on  suunkautta otettu doksisykliini  tehokasta katsomatta oireitten vakavuusasteeseen.

JOHDANTO-OSASSA
 mainitaan tavallisimpina  eurooppalaisen Lymen borrelioosin  (LNB)  oireina kivulias meningoradikuliitti (Garin-Boujadoux-Bannwarth syndroma) ja kasvohermohalvaus ( facial nerve palsy). Näitä oireita pidetään  pääasiallisina perifeerisen hermojärjetelmän oireina (PNS, Peripheral Nervous System), vaikkakaan patologisten muutosten tarkkaa sijaintikohtaa ei ole vielä pystytty lopullisesti  määrittelemään.
Oireet, jotka johtuvat keskushermoston (CNS, Central Nervous System) puolelta, ovat epätavallisempia ja niiden tarkkaa insidenssiäkään (esiintymistiheyttä) ei tiedetä.

Tiedetään,että Borrelia burgdorferi-spirokeetta aiheuttaa keskushermostossa (CNS)  enkefaliittia (aivotulehdusta), segmentaalista myeliittiä,  vaskuliittia (verisuoniston tulehdusta) ja kallonsisäisen paineen nousua ( intrakraniaalista hypertensiota) .
Näiden harvinaisten  patologisten tilojen  kliinisinä oireina  esiintyy mm seuraavaa:
 ataxia, paraparesis,  sfinkterin toiminnahäiriöitä,  Parkinsonismin kaltaisia oireita, sekavuutta ( confusion) ja vaikeanasteista kognitiivista huononemista (severe cognitive impairment).
Vaikeaoireinen  Lymen neuroborrelioosi ja oireiden myöhäinen esiintyminen eivät ole suotuisia seikkoja  lopputuloksen suhteen, vaikkakaan ei ole kontrolloituja tutkimuksia erilaisista  hoitolinjoista tai   keskushermosto-oireisen Lymen neuroborrelioosin läpikäyneiden jälkitaudeista.

DIAGNOOSI perustuu  anamneesiis ( sairaushistoriaan)  ja kliiniseen tietoon sekä aivoselkäydinnesteen analyysiin.
Aivoselkäydinnesteen mononukleaaristen solujen pitoisuudet:  Pitoisuudet laskevat hoidon alkamisen jälkeen ja lasku on jyrkkää ensimmäisinä viikkoina ja sitten solumäärän  lasku tasoittuu  ajan suhteen logaritimisesti  (Tätä siis  käytetään hoidon tehon surrogaattimerkitsijänä).

Eurooppalaisohjeitten mukaan  vain perifeerisiä oireita (PNS)   ilmentävää Lymen neuroborrelioosia hoidetaan joko suun kautta otetulla doksisykliinillä tai  laskimoon annetulla keftriaxonilla  14 päivää (=  kaksi viikkoa) . Keskushermosto-oireisessa (CNS)  Lymen neuroborrelioosissa  ensisijainen  hoitotapa on laskimoon annettu keftriaxoni.

Kuitenkin Sahlgrenskan sairaalassa Göteborgissa  on standardihoitona  vuodesta  1987 asti ollut suun kautta otettu doksisykliini katsomatta oireitten vakavuusasteeseen. 

Daniel Bremellin tutkimuksen tarkoituksena on nyt ollut  punnita keskuhermosto-oireiseen (CNS)   Lymen neuroborrelioosiin suun kautta  annetun  doksisykliinin  tehokkuutta.  Koska on vaikea arvioida retrospektiivisesti  yksityiskohtaisia kliinisiä tuloksia, keskityttiin tässä tutkimustyössä ensisijaisesti analysoimaan  aivoselkäydin nesteen  mononukleaaristen solujen vähenemistä antibioottihoidosta hoidon tehon surrogaattimerkitsijänä.

Potilaitten ensikäynti oli tapahtunut vuosina 1990- 2012 ja doksisykliinikuuri oli annettu.  Tuon ajanjakson potilaat kutsuttiin osallistumaan  strukturoituun jälkiseurantaan, johon kuului  aivoselkäydinnäytteen ottoja  4- 8 viikkoa hoidon jälkeen ja vähintäin 6 kk ajan jälkikontrolleja Vuosien 2000- 2012 potilaita ei kontrolloitu  em protokollan mukaan,vaan likvornäyuteet otettiin tarvittaessa varsinkin niiltä potilailta, joiden oireet olivat vakavia.

Case definitions
Diagnostisissa  kriteereissä  oli  seuraavia.
(1) LNB:n mukaiset oireet ja muut diagnoosit poissuljettu
(2) Aivoselkäydinnesteen pleosytoosi ( yli 5 solua /ul)
(3) yksi seuraavista oireista
(a)  3 kk  sisällä   esiintynyt  erythema migrans
(b) B. burgdorferi-spesifisten vasta-aineiden  havaitseminen likvorista
Keskushermoston (CNS)  infektoitumista   heijastivat seuraavat diagnoosit ja löydöt:
 enkefalitis, myelitis,  CNS vasculitis ja/tai  intrakraniaali hypertensio.
Enkefaliitti määriteltiin  joko fokaalisena tai yleistyneenä aivokudostulehduksena.
PNS- oireita taas olivat radikulaarinen kipu,  aivohermohalvaus ja /tai  sensoriset häiriöt.
...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar