Summa sidvisningar

onsdag 31 december 2014

THL hinkuyskästä ( Sivu on vuodelta 2013) Sitaatti

Hinkuyskä


Mikä on hinkuyskä? Mitkä ovat hinkuyskän oireet?

Hinkuyskä on Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama infektio, jonka tyypillinen oire on jopa useita viikkoja kestävä puuskittainen, tikahduttava yskä. Tyypillinen puuskittainen yskä ilmenee noin 1-2 viikon kuluessa ensi oireista. Puuskat esiintyvät etenkin öisin ja ne voivat päättyä limaoksenteluun. Hinkuyskässä voi esiintyä sisään hengityksen vaikeutumista, jolloin kuuluu hinkuva ääni yskänpuuskan loppuvaiheessa. Puuskien välillä potilas voi olla hyväkuntoinen ja vähäoireinen. Hinkuyskän vakavimmat muodot esiintyvät pienillä lapsilla, joilla tauti voi olla vaarallinen. Hinkuyskää esiintyy myös kouluikäisillä lapsilla sekä aikuisilla.

Miten hinkuyskä tarttuu?

Hinkuyskä tarttuu tautia sairastavasta henkilöstä pisaratartuntana suoraan toiseen henkilöön. Tartuttavuus on suurimmillaan aivan taudin alkuvaiheessa ja vähenee taudin kestäessä. Kolmen viikon sairastamisen jälkeen tartuttavuus on yleensä ohi. Mikäli vielä tartuttavassa vaiheessa oleva tauti hoidetaan tarkoitukseen sopivalla antibiootilla, tartuttavuus loppuu viiden päivän kuluttua hoidon alusta ( toimintaohje hinkuyskää epäiltäessä). Rokottamattomat tai osittain rokotetut lapset ovat suurimmassa vaarassa sairastua hinkuyskään. (Artikkeli soluttomasta hinkuyskärokotteesta,Duodecim 2002, Jussi Mertsola)

Miten hinkuyskä todetaan?

Hinkuyskä voidaan todeta oireiden alkuvaiheessa viljelemällä bakteeri tai osoittamalla sen osia geenimonistusmenetelmin hengitystie-eritteestä. Jos tauti on kestänyt viikkoja, diagnoosi voidaan varmentaa vasta-ainemäärityksellä verestä.

Miten hinkuyskää hoidetaan?

Hinkuyskän taudinkulkua voidaan lievittää antibioottihoidolla, joka aloitetaan 1-2 viikon kuluessa taudin alusta. Pitempään kestäneeseen hinkuyskään antibiootista ei ole apua, vaan oireet häviävät vähitellen useiden viikkojen kuluessa.

Miten hinkuyskän tarttuminen ehkäistään?

Hinkuyskää ehkäistään rokottamalla lapset yleiseen rokotusohjelmaan kuuluvalla hinkuyskärokotteella. Hinkuyskärokotus ehkäisee tehokkaasti vakavat taudinmuodot, mutta vain osittain lieviä taudinmuotoja.Hinkuyskän leviämistä voidaan eräissä erityistilanteissa ehkäistä myös antibiooteilla ( toimintaohje hinkuyskää epäiltäessä).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar