Summa sidvisningar

fredag 12 januari 2018

Jokisokeuden eliminoimisesta suomalainen artikkeli

http://www.lcif.org/FI/our-work/sight/river-blindness.php
(Sitaatti LionsClubin  nettikohdasta. siinä on vielä  entinen matala annostus mainittuna.)

"Ongelma

Onkosersiaasi, joka tunnetaan myös nimellä "jokisokeus", on mäkärän pureman kautta leviävä loistulehdus. Mäkäriä esiintyy nopeasti virtaavien jokien lähellä. Matomainen loinen tunkeutuu ihmiskehoon ja tuottaa tuhansia toukkamatoja, jotka siirtyvät ihoon ja silmiin. Kun madot kuolevat ne ovat myrkyllisiä iholle ja silmille. Tästä seuraa äärimmäistä kutinaa ja silmävammoja. Pitkäaikaisen altistuksen jälkeen nämä vammat saattavat johtaa heikkonäköisyyteen tai pysyvään sokeuteen sekä ulkonäön turmeleviin ihotauteihin. Jokisokeutta esiintyy Keski-, Itä- ja Länsi-Afrikassa, osissa Latinalaista Amerikkaa ja Lähi-Idässä Jemenin valtiossa.

Globaali vaikutus

Lähes 37 miljoonaa ihmistä on saanut jokisokeustartunnan ja näistä noin 300 000 on sokeutunut tai saanut näkövamman. Noin 100 miljoonaa ihmistä Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa on vaarassa saada tartunnan.
Näönmenetyksen ohessa jokisokeuden muut vaikutukset ovat olleet tuhoisia. Koska mäkärät lisääntyvät nopeasti virtaavassa vedessä – jonka äärellä kaikkein hedelmällisin maa on – monet ovat joutuneet hylkäämään kotinsa ja maansa hedelmällisissä jokilaaksoissa. Nämä ihmiset ovat menettäneet kotinsa ja sen lisäksi maailman köyhimmillä alueilla sijaitsevien kylien taloudellinen tuottavuus on kärsinyt pahoin.

Hoito ( Huom tässä *katso edellisen artikkelin  uusi PubMed tieto vuodelta 2017!)

Jokisokeutta on helppo hallita yhdellä kerran tai kaksi kertaa vuodessa* otettavalla annoksella ivermectin-lääkettä, jota Merck & Co. valmistaa ja lahjoittaa nimellä Mectizan®. Mectizan® tappaa loistoukat ihmiskehossa. Näin se ehkäisee jokisokeutta ja sairauden siirtymistä muihin. Merck on sitoutunut toimittamaan lääkettä veloituksetta, kunnes sairaus saadaan hävitettyä. Kun Mectizania® käytetään jatkuvasti, jokisokeuden siirtymisen toivotaan katkeavan, jolloin sairaus eliminoituu käytännössä kokonaan."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar