Summa sidvisningar

måndag 29 maj 2023

Rokoteborrelioosia vasaan kehiteillä, kertoo Tekniikka&Talous!

 

Ruotsalaiset tutkijat kehittävät parhaillaan maailman ensimmäistä rokotetta borrelioosia vastaan. Nyt rokote on testivaiheessa. Asiasta uutisoi norjalainen tiedeuutissivusto Forskning.no.

Tällä hetkellä 15 000 testihenkilöä saavat jo kolmannen annoksensa uutta rokotetta. Rokotustutkimus kestää vähintään kaksi punkkisesonkia. Sen jälkeen kestää vielä pari vuotta ennen kun rokote hyväksytään ja tulee saataville Eurooppaan.

”Arvioin uuden rokotteen olevan saatavilla vuonna 2026”, sanoo tutkimusta johtava professori Johan Sanmartin Berglund Blekingen teknisen korkeakoulun tiedotteessa.

Tavoitteena on kehittää kaikkialla maailmassa eri punkkilajeihin tehoava rokote. Koska borrelioosia tai lymen tautia aiheuttavia bakteereja on niin monta, on tällaisen rokotteen kehittäminen vaikeaa, kertoo Berglund.

Punkkien eli puutiaisten levittämää borrelioosia ei tule sekoittaa puutiaisaivokuumeeseen, johon rokote on jo olemassa. Vahvistettuja borrelialöydöksiä oli tartuntatautirekisterin mukaan Suomessa 2571 vuonna 2021. Tapaukset ovat lisääntyneet viime vuosien aikana.

Arviolta 20–25 prosenttia puutiaisista kantaa borrelioosibakteeria. Borrelioosin ensioireisiin kuuluu purema-alueelle ilmestyvä ihottuma ja flunssan kaltaiset yleisoireet.

THL:n mukaan hoitamattomana tauti voi johtaa oireisiin ihossa, hermostossa, nivelissä, lihaksissa, sydämessä ja silmissä.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar