Summa sidvisningar

fredag 3 september 2010

Akuutit hengitysteitten infektiot ARTI, URTI, LRTI, ARDS

ARTI on lyhennystä sanoista Acute Respiratory tract infections.
Näitä on
  • URTI, ylempien ilmateitten akuutit infektiot, Upper respiratory tract infections
Tulehdusalueena ovat:
Nenä, suuontelo, kurkku ( larynx) , sivuontelot eli sinukset ja korvat


  • LRTI, alempien hengitysteitten infektiot Lower respiratory tract infections
Tulehdusalueena ovat keuhkoputket ( bronchus) ja keuhkot (pulmo)

HENGITYSTIEINFEKTIOT voivat olla virusten tai bakteerien aiheuttamia ja ne ovat ihmisen kaikkein tavallisimpia infektioita.
Useimmat infketiot ovat kuitenkin hyvin lieviä ja itsestään ohimeneviä ja koskevat ylempien hengitysteitten aluetta (URTI) . Alempiin hengitysteihin iskevät infektiot (LRTI) voivat olla vakavampaa laatua ja usein kyse on myös bakteerista. Mutta sekä virus että bakteeri pystyy infektoimaan hengitysteiden kaikkia osia.

Joskus on vaikea erottaa, mikä mikrobi on kysessä, virus tai bakteeri ja mikä mikrobilaji. Ennen kaikkea diagnoosia päätellään potilaan oireista ja tutkimustuloksista. Ei olemassa mitään yksinkertaista verikoetta, jolla voisi varhaisvaiheessa päätellä, onko kyse viruksesta vai bakteerista. Usein määrätään alkuhätään antibioottia, joka tehoaa vain bakteerin mutta ei virukseen ja silloin sitä on määrätty turhaan. Tällainen antibiootin liian herkästi määrääminen on potilaille haitaksi, sillä niistä voi tulla sivuvaikutuksia, allergisia reaktioita ja samalla mikrobin vastustuskyky antibioottia vastaan alkaa nousta. Nykyajan diagnostiikka on kuitenkin lisännyt mahdollisuuksia varhaisempaan diagnostisoimiseen. Eräs näistä tekniikoista on PCR- tekniikka.

Tänään löysin biomedisiinisestä kirjastosta uudehkon väitöskirjan , jossa oli katsottu PCR- menetelmän soveltuvuttqa akuuttien hengitysteiinfektioitten differentiaalidiagnostiikkaan ja menetelmä aj PCR:n kaltaiset menetelmät katsottiin soveltuvaksi.

Tämä väitöskirja on
Long-Robin Brittain (2010) On the diagnosis and management of viral respiratory infections. Sahlgtrensa Akademia. Göteborg universitet. ISBN978-91-628-8118-4.
Tutkija käytti väitöskirjatyössään seuraavia respiratorisia patogeeneja:
1. RHINOVIRUS (Human Rhinovirus, HRV)
2. CORONAVIRUS (CoV)
3. ADENOVIRUS
4. Respiratory Syncytial Virus (RSV)
5. METAPNEUMOVIRUS ( human metapneumovirus, HMPV)
6. INFLUENSSAVIRUS
7. PARAINFLUENSSAVIRUS ( PIV)
8. ENTEROVIRUS
Lisäksi hän otti tutkimukseensa atyyppisiä hengitystiebakteereita
1.MYCOPLASMA PNEUMONIAE
2. CHLAMYDOPHILIA PNEUMONIAE
Tein näistä muistiinpanoja jotka olivat tälle väitöskirjalle olennaisia seikkoja ja jotka oli mainittu taustamateriaalissa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar