Summa sidvisningar

lördag 4 september 2010

RSV, vilustumisvirus

LÄHDE: Long-Robin Brittain (2010) On the diagnosis and management of viral respiratory infections. Sahlgrenska Akademia. Göteborg universitet. ISBN978-91-628-8118-4.
Tutkija käytti väitöskirjatyössään mm. seuraavaa respiratorista patogeenia: RSV

  • Respiratory Syncytial Virus (RSV)

RSV on vaipallinen RNA virus. Se kuuluu Paramyxoviridae- perheeseen ja sitä on kaksi ryhmää A tyyppi ja B-tyyppi. Näitä on tunnettu vuodesta 1956, joten se ei ole mikään uusi virus. Viruksen kohdesolu on hengitysteitten epiteelisolu. Virukselle ei muodostu immuniteettiä ja sen takia siihen voi sairastua monta kertaa. Mutta harvemmin kuitenkaan tapahtuu vaikeita sairastumisia ensimmäisen infektion jälkeen. Virus leviää aerosolipisaroina. Itämisaika on viikko, keskimäärin 4.4 päivää.

RSV on kaikkein tavallisin syy bronkioliitteihin lapsilla. Usein se aiheuttaa keuhkokuumetta ja trakeobronkiittia. Keskikorvantulehdus on tavallinen komplikaatio. (AOM, akuutti otitis media).
(Kts. http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=16497 )
1-7 kuun ikäisten lasten ottaminen sairaalahoitoon tämän RSV viruksen takia lisääntyy vuosi vuodelta. Pneumoniat ja bronkioliitit ovat tavallisimpia talvisaikaan.

RSV epidemioilla on havaittu ns biennaalinen kulku: Ensimmäisen vuoden infektiot ovat runsaat ja käyrä on korkea sekä varhainen ja toisen vuoden infektioitten käyrä on myöhempi ja matalampi.
Mutta myös iäkkäillä on tästä viruksesta havaittu hankaluuksia. Hengitysteitten virustulehdusten takia sairalaan otettuja 65 vuotiaita on analysoitu Lontoossa aiheuttaneen viruksen suhteen. Tuhannesta sairaalaanotetusta 0,7 oli RSV tapauksia ja 1,1 A-influenssatapauksia.

Ribavirin -nimistä antiviruslääkettä on ainoastaan annettu alempien hengitysteiden (LRTI) hyvin vaikeissa infektioissa tai hyvin vaikean infektion riskissä vauvoille.

  • Ruotsin tartuntatautien virasto antaa yleisohjeita tästä viruksesta seuraavsti.
http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/respiratory-syncytial-virus/
Koska tämän viruksen merkitys kasvaa eikä sitä vastaan ole rokotetta olemassa, kirjoitan tästä edelleen blogissa Uutta viruksista

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar