Summa sidvisningar

lördag 4 september 2010

Metapneumovirus , HMPV

Long-Robin Brittain (2010) On the diagnosis and management of viral respiratory infections. Sahlgrenska Akademia. Göteborg universitet. ISBN978-91-628-8118-4.
Tutkija käytti väitöskirjatyössään mm seuraavaa respiratorisita patogeenia: HMPV

Tämä virus sinänsä ei ole kovin uusi, mutta se on keksitty vuonna 2001, joten sikäli se kuuluu uusiin viruksiin.
Sitä havaittiin vuonna 2001 hollantilaisten lasten nenänielueritteen viljelyistä.
Tämä virus ( human metapneumovirus, HMPV) on pleomorfinen ja vaipallinen RNA-virus. Se kuuluu Paramyxoviridae-perheeseen, alaperheeseen nimeltä Pneumoviridae. Tämän perheen kaikkein huomattavain jäsen on RSV, respiratory syncytial virus.

Metapneumovirusta (HMPV) on havaittu maailmanlaajuisesti. ja se vaikuttaa kiertäneen maailmaa jo 50 vuotta, joten sen leviämistapa ei ole vielä mitenkään varmuudella selvitetty, mutta on todennäköistä, että se leviää samantapaisesti kuin saman alaperheen RSV, siis aerosolipisaroina tai suoran eritekontaktista.
Tauti itää 4-6 vuorokautta.
Metapneumovirus on tavallisin talvella ja usein havaitaan sen olevan antisyklinen RSV-viruksen kanssa. Muuten se kyllä muistuttaa RSV virusta ja on tavallinen kaikissa ikäryhmissä.
Se aiheuttaa laajalla skaalalla infektiota: lievästä ylempien hengitysteiden(URTI) infektiosta alempien hengitysteiden ( LRTI) infektioihin kuten bronkioliitteihin ja pneumonioihin, jotka voivat vaatia hoidoksi mekaanista ventilaatiotakin.

HMPV infektioitten huippuesiintymä tapahtuu talvella ja huippu on korkeampi kuin RSV infektioilla. Oireet ovat tavallisia respiratoriselle infektiolle ( kuumetta, yskää, eritteitä nenän ja silmien alueelta ym) .
Lasten alempien ilmateitten (LRTI) infektioitten syynä tämä metapneumovirus (HMPV) arvioidaan toiseksi tai kolmanneksi RSV ja A- influenssavirusten jälkeen.

HMPV voi aiheuttaa vakavan taudin ja pneumoniitin, jopa fataalin taudin immuunivajeisilla henkilöillä.
Mitään spesifistä antiviruslääkettä ei ole olemassa HMPV-virusta vastaan.
Kuitenkin Ribavirin nimistä lääkettä voidaan koettaa vakavasti sairaille henkilöille. Ribavirin tehoaa samalla tavalla HMPV ja RSV viruksia vastaan.

  • Onko Ruotsin Smittskyddsinstitut- lähteessä tästä viruksesta erityismaininta?
http://www.smittskyddsinstitutet.se/publikationer/smis-nyhetsbrev/epi-aktuellt/epi-aktuellt-2007/epi-aktuellt-vol-6-nr-45-8-november-2007/
Tämä on aika erikoinen käyrä.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar