Summa sidvisningar

fredag 7 januari 2011

Pilkkukuume eli riketsioosi

Pilkkukuumeet eli riketsioosit

Heli Siikamäki Suomessa riketsioosit eli pilkkukuumeet ovat matkailijoiden tauteja. Tautitapauksia todetaan muutamia vuodessa, mutta suuri osa jää todennäköisesti diagnosoimatta. Riketsiat voivat myös aiheuttaa henkeä uhkaavia infektioita etenkin jos diagnoosi viivästyy.

Tartunta saadaan niveljalkaisen, riketsialajista riippuen puutiaisen, kirpun tai vaatetäin, pureman välityksellä.

Itämisaika on yleensä alle kaksi viikkoa. Tyypillistä riketsiooseille on äkillinen korkea kuume, lihaskivut, huonovointisuus ja voimakas päänsärky. Tyypillinen makulopapulaarinen ja/tai purppuraihottuma ilmaantuu 3-7 vrk kuluttua useissa riketsiooseissa; aina sitä ei kuitenkaan nähdä. Osassa puutiaisen levittämiä pilkkukuumeita ja pensaikkopilkkukuumeessa voi potilaan iholla olla kuolionäppy ("eschar", "tache noire") niveljalkaisen puremakohdassa.

Diagnoosi perustuu kliiniseen kuvaan ja voidaan varmistaa vasta-ainemäärityksellä. Vasta-aineet tulevat positiivisiksi usein vasta viikkojen kuluttua.

Kun malarianäytteet ja bakteriologiset näytteet on otettu, on vahvassa kliinisessä epäilyssä perusteltua aloittaa empiirinen hoito. Vaste doksisykliiniin on yleensä nopea.

Kirjallisuutta

Jensenius M, Fournier PE, Raoult D. Ricketsioses and the International Traveler. Clin Inf Dis 2004; 39:1493-9.

Takaisin lukuun Matkailulääketiede.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar