Summa sidvisningar

torsdag 11 november 2010

EHEC

Flera fall av EHEC i Skaraborg
Se hela bilden

Se hela bilden

373 × 486 - 13k - gif - www.bats.ch/.../pathogenic_escherichia_coli.gif

Bilden kan vara skyddad enligt upphovsrättslagen

Nedan visas bilden på: www.bats.ch/bats/publikationen/1996-1_e.coli/.




SMI nyhetsbrev V 45

Typning visade på ovanlig typ

Typning av den aktuella EHEC-stammen har visat på O153 (eae-positiv, VT1-negativ, VT2-positiv), en i Sverige ovanlig typ. Under oktober-november har det konstaterats ytterligare ett par EHEC-fall i närheten, men utan uppenbar epidemiologisk koppling och de var av andra typer.
Den 30 oktober insjuknade ett nytt barn i EHEC med HUS-syndrom. Detta barn kom från förskolans småbarnsgrupp. I detta läge sammankallades en epidemiledningsgrupp med deltagande från Smittskyddsenheten i Västra Götaland, Lidköpings kommun (miljöförvaltningen och förskolan), barnkliniken på Kärnsjukhuset i Skövde, primärvården i Lidköping, mikrobiologen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, länsveterinären i Västra Götalands län, Jordbruksverket och Smittskyddsinstitutet.
En mer detaljerad kartläggning av livsmedelsleverantörerna till förskolan har startats och det finns resonemang kring andra möjliga smittkällor i barnens närhet, utan att ännu komma närmare en lösning. Alla barn i småbarngruppen är nu också provtagna och inga nya fall har hittats där.

Oklart vad som orsakat smittan

Något i förskolan ter sig vid en första anblick som den sannolikaste smittkällan, men vad mer specifikt som kan ha orsakat smittan är fortsatt oklart.
Vinninga ligger i en jordbruksbygd med många djurbesättningar i omgivningen och flera av barnen kommer från lantgårdar. Annat gemensamt än förskolan kan inte uteslutas. Provtagning på utvalda djurbesättningar skulle därför vara av värde. Orten har en enda affär och det kan även finnas andra gemensamma aktiviteter som utredningen inte lyckats spåra. En del av barnen umgås dessutom även privat.

Läs mer om EHEC här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar