Summa sidvisningar

torsdag 18 november 2010

KALIKIVIRUKSET

Kansanterveyslaitoksen mukaan norovirukset ovat yleisimpiä vatsatautiepidemioiden aiheuttajia. Ne kuuluvat kalikiviruksiin ja voivat aiheuttaa epidemioita esimerkiksi sairaaloissa, kouluissa, hotelleissa, risteilylaivoissa ja kylpylöissä.

Suomessa todetaan vuosittain 30-50 mikrobiologisesti varmistettua norovirustapausten ryvästä, joista keskimäärin vajaa kolmannes on ollut vesi- tai elintarvikevälitteisiä.

Ihmisen KALIKI-viruksia on Norwalk-virus , joka aiheuttaa myös oksennustautia. Nykyisin KALIKI-virukset jaetaan kahteen sukuun:

  • Norwalk- virusten kaltaiset (norovirukset): Nämä ovat moninaisia viruksia genoryhmä 1 ja genoryhmä 2.

  • Norovirus
  • Norwalkinfektion
  • Sapporo-virusten kaltaiset (sapovirukset) ( lapsilla tavallisia) .

Andra benämningar: norwalkinfektion, vinterkräksjuka, akut smittsam icke bakteriell gastroenterit, winter vomiting disease


KALIKI-virusimmuniteetti säilyy vain puoli vuotta, joten KALIKI-virusripulin voi saada aina puolen vuoden päästä, joten ne ovat lähes pohjaton ripulien lähde. Lisäksi ne kestävät hyvin lämpöä, 60 C-astetta kokonaisen tunnin! Lisäksi ne sietävät happoa (pH 2) ja klooria, niin että vain hepatiitti A-virus vetää niille vertoja. Kylmässä vedessä KALIKI-virus säilyttää infektiokykynsä jopa kuukausia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar