Summa sidvisningar

torsdag 18 november 2010

TBEV, punkkienkefaliitti. Ixodes-punkki

Golovljova I Viral zoonoses in Estonia.( Hantaviruses and) tick-borne encephalitis virus identification, prevalence, serology and genetic relationship. Karolinska Institutet 2006.
  • Vektori
Hyönteinen PUNKKI vektorina erään viruksen (TBEV) siirtymiselle:
Kaksi punkkilajia (Ixodes punkkien suvusta Ixodidae) voi kantaa virusta: Ixodes ricinus ja Ixodes persulcatus. Punkin kehityksessä on 4 vaihetta: muna, toukka, kotilo ja valmis punkki. Jokainen vaihe kestää vuoden, joten joka punkki on ainakin 3 vuotta vanha tai 2-6 kasvu-olosuhteista riippuen. Ixodeslaji voi loisia yli 300 eri villi- tai kotieläinlajissa, linnussa tai matelijassa.
  • Reservoaarieläin on jyrsijöitä
TBE-tautia aiheuttavat virukset käyttävät lähinnä jyrsijämiljöötä säilyäkseen ja lisääntyäkseen. Kaikkein merkittävin reservoaari ja isäntä on villit jyrsijät, lähinnä Apodemus-hiirilaji ja Clethrionomus-peltohiirilaji. Isommissakin eläimissä punkki käy lisääntymässä, mutta niistä se ei pääse välittymään tehokkaasti edelleen.

Miten TBEV virus välittyy?
Virus infektoi punkkia sen eri vaiheessa aiheuttaen kroonisen infektion punkille. Isäntäeläimessä infektoitunut punkki infektoi muita punkkeja ilman, että isäntäeläimessä havaitaan viremiaa. Virus tarttuu selkärankaiseen, kun infektoitunut punkki pääsee puremaan ja virus erittyy punkin infektoituneista sylkirauhasista syljen mukana. Virus menee sitten ihoon ja punkin sylki indusoi puremakohtaan havaittavia muutoksia, johon kertyy isännästä puolustussoluja. Saatuaan niitä infektoitumaan virus sitten pääse edelleen puremakohdasta leviämään kohtiin missä terveet punkit ovat syömässä ja täten nekin tulevat infektoituneeksi.
(non-vireminen transmissio). Pikkujyrsijät ovat alkaneet lisääntyvässä määrin toimia TBEV-isäntinä. Vuohet ja peurat taas ylläpitävät ja laiduntavat näitä punkkiyhdyskuntia.


Punkkienkkefaliittivirukset ( tick-borne encephalitis virus, TBEV)
omaavat siis hyönteisvektorin. Ne ovat ”arthropod-borne viruses”, arboviruksia.

Enkefaliitti, aivotulehdus, TBE,
tarttuu ihmiseen kroonisesti infektoituneista punkeista.
http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=1368
Vuosittain noteerataan 10 000-12 000 kliinistä punkkienkefaliittia maailmassa. TBE:n endeemisiä alueita on kautta Euroopan ja Venäjän. Eniten esiintyy niitä Baltian maissa. TBE-tautiin sairastuu Latviassa vuosittain uusia henkilöitä 15,7/100 000 asukkaasta.
Eestissä 17,5 /100 000 asukkaasta ja erityisesti Saarenmaalla 82 /100 000 asukkaasta. Liettuassa on insidenssi 21,95/100 000.

Ennen tätä väitöskirjaa ei paljon tiedetty, miten punkkienkefaliittivirus TBEV elämänsykliään suorittaa Eestissä ja aiheuttaa niin paljon ikävää aivotulehdusta, punkkienkefaliittia, TBE.

Miten TBEV-infektiota voidaan estää?
Katso myös hakusanoja: Punkki, puutiainen, punkin purema, borrelioosi ( bakteeritauti)
Puutiaisaivokuume (TBE, virustauti)
http://www.saunalahti.fi/arnoldus/punkit.html

Ei ole mitään täsmä terapiaa, kun on jo saanut TBEV-infektion. Paras on estää punkin purema ja jos se on jo purrut niin poistaa nopeasti ja siististi. On olemassa punkinpoistopinsettejäkin apteekissa. Tietysti vektorieläinten jyrsijöitten pitäminen aisoissa on tärkeää, mutta tavallinen punkkihan on tavallinen luonnossa. Kaikki punkit eivät ole kroonisesti infektoituneita! Pohjolan maat ovat laajoja, kasvillisuus rehevää.

Rokotuksesta TBE:tä vastaan saa suojaa tautia vastaan ja infektio rajoittuu. Euroopassa on käytössä kaksi rokotetta: FSME-Immune (ImmunoAG, Wien, Itävalta) ja Encepur (Behringswerke AG, Marburg, Saksa). Vuoden 1980 jälkeen on Itävallassa rokotettu jo 6,8 miljoonaa henkilöä. Suojatehon katsotaan olevan 96-98,7%, jos on saatu koko rokotesarja (3). Saksassa on käytetty korkean riskin alueella lapsille Encepur-rokotetta.

Ruotsin FASS2006
esittää ylläolevat rokotteet. Encepur, Meda; Encepur Barn, Meda; FSME-IMMUN Junior, Baxter; FSME-IMMUN Vuxen, Baxter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar