Summa sidvisningar

torsdag 18 november 2010

VEKTORI Jyrsijä, HANTAVIRUSES, Rodent Borne viruses, Roboviruses

ROBOVIRUS, Hantaviruses, Jyrsijävälitteisiä.

Hantaviruksista pohjolassa. Etelässä on pahempia verenvuotokuumeita.

Golovljova I. Viral zoonoses in Estonia. Hantaviruses (and tick-borne encephalitis virus) identification, prevalence, serology and genetic relationship. Karolinska Institutet 2006.

ZOONOOSI
tulee kreikkalaisesta sanasta ”zoon”, mikä tarkoittaa animaalista ja ”nosos”, mikä tarkoittaa tautia. Zoonoosit ovat eläinten ja ihmisten kesken luonnostaan välittyviä tauteja. Taudinaiheuttajan reservoaarina, säilöpaikkana, toimii selkärankaiset eläimet, mutta myös ihminen. Jos eläin kantaa infektiota ollen oireeton, se on taudinkantajaisäntä (carrier host). Niiden takia zoonooseista voi tulle pinttyneitä. Zoonooseja on paljon erilaisia.
Ihmiselle vaarallinen on ovat robovirus HANTA.

a) ROBOVIRUKSIIN kuuluu
HANTA-virukset, tietyissä jyrsijöissä pesiytyvät ja niistä ihmiseen välittyvät. Tällaisista on käytetty myös nimeä robo-virukset ( rodent borne viruses)( 2001).
Jos virus ei tarvitse itikkaa välittyessään (arthropoda-vektoria), sen leviäminen ei ole niin nopeaa. Näinpä robovirukset ovat geneettisesti melkoisen stabiileja. Niille voi piirtää melko selkeän sukupuun
HANTAviruksia ovat allamainitut
PUUV (arvicolinae-borne hantaviruses; Suomi)
SAAV (murinae-borne hantaviruses; Eesti)
DOBV( murinae-borne hantaviruses; Slovenia)

HANTA-virukset aiheuttavat 
verenvuotokuumeita, joihin kuuluu munuaisoireistoa (HFRS) Euroopassa.
 Näistä lievempi muotoinen on Puumalavirus (PUUV) ( kuolleisuus 0,1%) ja vaikeampi muoto Dobrava-virus ( DOBV) (Kuolleisuus miltei 14 %).

Keuhko-oireyhtymää Amerikassa aiheuttava hantavirus (Hanta virus pulmonary symptome, HPS) (Kuolleisuus 30 %).

HFRS-tapauksia on Euraasiassa vuosittain 150 000, ja niistä useimmat ovat Kiinassa, Koreassa ja Venäjän Euroopan puoleisessa osassa. Suomesta on ilmoitettu 1000-2000 serologisin kokein vahvistettua HFRS-tapausta, Ruotsista 100-500 ja Norjasta noin 50.

Vuosina 1993-2004 oli Amerikassa HPS-tapauksia 1910, joista 384 johti menehtymiseen.

Eestissä löytyi PUUV ja SAAV (Saarenmaa virus)vasta-aineita miltei koko väestöstä. SAAV-vasta-aineita oli eniten Saarenmaalla ja Vormsi-saarilla. Puumalavirusvasta-aineita keski- ja lounaisosissa maata kuten Raplamaalla. Vasta-aineitten laajasta esiintymisestä Eestissä voi päätellä, että merkittävä osa tapauksia on jäänyt diagnosoimatta verrattuna Suomen tuloksiin. Voitiin osoittaa, että SAAV- ja DOBV- viruksia kantaa eri hiirilajit


Suomennettu
6.9.2006
Päivitys 29.12. 2013 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar