Summa sidvisningar

torsdag 18 november 2010

Myyräkuume, sorkfeber, Puumala-virus

Myyräkuume (suomalainen teksti)

Lääkärikirja Duodecim
29.12.2009
kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Pentti Huovinen

Myyräkuume on Puumala-viruksen aiheuttama, munuaisoireita aiheuttava tauti, joka leviää jyrsijöiden, erityisesti metsämyyrien välityksellä ja tarttuu satunnaisesti ihmiseen yleensä jyrsijöiden kuivuneista eritteistä. Myyräkuume ei tartu ihmisestä toiseen. Myyräkuumetapaukset lisääntyvät syksyisin, ja taudin esiintyvyys vaihtelee Suomessa 3–4 vuoden jaksoissa. Suomessa myyräkuumeeksi diagnosoituja tautitapauksia on vuosittain noin

1 000. Vähäoireisia taudin muotoja lienee moninkertainen määrä.

Oireet

Tyypillisiä oireita ovat äkillisesti alkava, yleensä korkea kuume, pahoinvointi, selkä- ja vatsakivut sekä virtsamäärän väheneminen viruksen aiheuttaman munuaisten toiminnan heikkenemisen takia.

Taudin toteaminen

Tautia epäillään tyypillisten oireiden, erityisesti kuumeen ja virtsamäärän vähenemisen perusteella. Mahdollinen altistus myyrien ulosteille vahvistaa tautiepäilyä. Verinäytteestä mitataan virusvasta-aineet, useimmiten yksi verinäyte riittää. Virtsanäytteessä voi esiintyä valkuaista ja virtsatestissä havaittavaa verta.

Hoito

Myyräkuume paranee vähitellen itsekseen eikä siihen ole parantavaa lääkettä. Tärkeintä on huolehtia riittävästä nesteytyksestä sekä mahdollisten kipujen hoidosta. Sairaalahoito on aiheellinen, jos potilaan oireet ovat rajut tai kunto on heikko. Tauti paranee muutamien viikkojen kuluessa, jona aikana munuaisten toiminta palaa normaaliksi. Sairastamista seuraa elinikäinen immuniteetti.

Artikkelin tunnus: dlk00588 (000.000)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar