Summa sidvisningar

lördag 6 oktober 2018

Katsaus 5. Uudelleenkierrätystä tekevät endosomit bakteeripatogeenien palveluksessa

Abstraktin suomennosta.

Bakteeripatogeenit ovat kehittäneet laaja-alaisen strategian, millä ne pysyvät elossa ihmisen soluissa. Lukuisa joukko patogeeneja moninkertaistuu vakuolaarisissa aitioissa, kun taas toiset voivat rikkoa vakuolin ja replikoituvat isäntäsolun sytosolissa.

 Yleisteemana monella bakteeripatogeenilla on erikoistuneen erityssysteemin käyttö, jonka avulla ne päästävät vaikuttajaproteiinejaan isäntäsoluun. Nämä vaikuttajat voivat manipuloida isäntäsolun kalvokuljetusjärjestelmää muokkaamaan uudelleen vakuolia replikaation salliviksi koteloiksi (komeroiksi, syvennyksiksi), jolloin ne välttävät hajoituksen.

RabGTPaasi-entsyymit ovat eukaryoottisten solujen kalvokuljetuksen mestarisäätelijöitä ja sen takia bakteeriperäisten vaikuttajien pääasiallisia maalitauluja. Tämä katsaus valaisee, millä tavalla useat bakteeriperäiset vaikuttajat manipuloivat RabGTPaasientsyymeitä.
Näitä patogeeneja on klamydiat Chlamydia pneumoniae ja Chlamydia trachomatis, Shigella flexneri, Salmonella enterica serovar Typhimurium, uropatogeeninen Escherichia coli ja Legionella pneumophila.

Uudelleenkierrättävä  endosytoottinen  koneisto on avainasemassa monessa solutapahtumassa kuten ravinnonotossa, immuniteetissa, solunjakautumisessa, migroitumisessa ja adheesiossa. Vaikka on paljon vielä hämärän peitossa siitä molekulaarisesta perustasta ja biologisesta relevanssista, jolla bakteripatogeenit hyödyntävät RabGTPaaseja , niin nykyinen tietämys joka tapauksessa tukee havaintoa siitä, että endosyyttisesti uudelleenkierrättävät RabGTPaasit ovat joutuneet eri tavoin kohdennetuiksi siten, että bakteerit välttävät hajoituksen (evaasio)  ja pystyvät replikoitumaan.

Täten bakteeripatogeenien ja isäntäkehon endosyyttisten uudelleenkierrättävien teitten välisten interaktioitten tulevaiset tutkimukset ovat tasapainottumassa siten, että ne tulevat syventämään käsityksiämme bakteerien elossapysymisstrategioista.

5. KATSAUS. Uudelleenkierrätystä  tekevät endosomit ja bakteeripatogeenit.
Select item 297489975. The recycling endosome and bacterial pathogens. Allgood SC, Neunuebel MR. Cell Microbiol. 2018 Jul;20(7):e12857. doi: 10.1111/cmi.12857. Epub 2018 May 30. Review.PMID: 29748997 Similar articles

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar